épületek BREEM minősítési rendszer épületek. irodák ökoépítészet zöld iroda

BREEAM minősített épületeink seregszemléje

Gondolatok a rendszerről.


Java | 2012.06.29
A környezettudatos, s emberközpontú tervezés és építés iránti igény hazánkban is rohamosan terjed. Az erre vonatkozó kíváló minősítés mára nemcsak a környezetvédelem iránt elkötelezett szakemberek szemében jelent előnyöket, de komoly értéknövelő szerepe miatt hatékony fegyvere a marketinges szakembereknek is.

A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) a BRE független kutatóintézete által létrehozott követelményrendszer minden szempontot figyelembe véve, részletekbe menően elemzi és minősíti a fenntarthatóság, funkcionális harmónia és komfortérzet szempontjait az adott épületnél. Az újonnan bevezetett minősítési rendszert egy éven keresztül (2009-ben) tesztelték, illetve a kritériumi rendszereket finomították. 2010. január 1-jétől nemzetközi szinten a BREEAM Europe Commercial 2009 minősítési rendszerrel lehet a kereskedelmi, az iroda- és ipari épületeket minősíttetni. Ezen felül lehetőség van arra is, hogy csak az épület szerkezete kapjon minősítést, ez főleg akkor jelent előnyt, ha a végfelhasználók és azok pontos igényei nem ismertek, de az épületfejlesztő mégis BREEAM minősítést szeretne szerezni a beruházásra a legjobb értékesítés, illetve bérbeadás céljából.

BREEAM minősítési módszer
A BREEAM minősítési módszer kompletten a beruházás egészét hivatott vizsgálni, a különböző területeken belül fontossági/súlyozási sorrendet állít fel, melyek:
• energiatakarékosság,
• emberközpontú tervezési szemlélet,
• gazdaságos és környezettudatos építőanyag felhasználás,
• épületüzemeltetés és – karbantartás,
• környezetszennyezés,
• ökológia és területhasználat,
• hulladék– és szennyvízgazdálkodás,
• elhelyezkedés, megközelíthetőség,
• víztakarékosság.
A kutatóintézet által képzett és regisztrált minősítő szakember ezen területeket vizsgálja, majd ez alapján minősíti a projektet.

BREEAM által minősített irodaházak listája Magyarországon:

Corvin irodák 1.- 1082 Budapest, Futó utca 47-53.

A Futureal csoport beruházása, a több mint 19.700 nm bérbe adható területű épület a régió vezető ingatlanfejlesztője szerint - szintén nagy hangsúlyt fektet a BREAAM minősítés elnyerésére, többek között azért is, mivel az általa megcélzott prémium kategóriában, a bérlő cégek számára is kiemelt szempont az iroda választásánál annak környezettudatos volta.Tervező: a Stúdió 100 Építészeti Kft. Szász László vezető tervező.

Akadémia Park – Offícium - cím:1026 Budapest, Hűvösvölgyi út 21-23.

A beruházás során az SCD csoport elsődleges célja az volt, hogy a modern technológia környezettudatos megoldásaival hozzájáruljon a természet értékeinek megóvásához és biztosítsa az irodaépület környezetbarát és energiatakarékos működtetését. A fejlesztő az irodaház tervezése során a legmagasabb szintű nemzetközi környezetvédelmi szabvány, a BREEAM előírásainak kívánt megfelelni. Magyarországon elsőként és Európában másodikként, hivatalosan is megkapta a kitüntető BREEAM Excellent minősítést. Tervező:Lukács István, Vikár András DLA, Gál Árpád.

K3 irodaház - 1080 Budapest, VIII. kerület Könyves Kálmán körút 48-52.

Az Ybl-díjas Lukács és Vikár Építészstúdió a tervezéskor az irodák maximális rugalmasságát és természetes fénnyel való bőséges ellátását tartotta legfőbb szempontnak, mert az épület kialakításával megcélozták a BREEAM védjegy „nagyon jó” minősítésének elérését. Az alkalmazott technológiák között szerepel többek közt a napkollektorok használata, az esővíz újrahasznosítása, a speciális homlokzati rétegrend, valamint a fényérzékelős villanykapcsolók használata is.

The Quadrum - 2220 Vecsés, Fő út 246-248.

Az AIG/Lincol által fejlesztett The Quadrum épülete is méltán rászolgált a magas minősítésre, hiszen a környezettudatos tervezés és kivitelezés eredményeképp a projekt 2006-ban elnyerte a nemzetközi BREEAM akkreditáló testület „nagyon jó” minősítését, ezzel belépve az egyre bővülő magyar körbe.Tervező: Lukács István, Vikár András DLA, Gál Árpád.

Váci Greens - 1138 Budapest, XIII. kerület Váci út 117-129.

A fejlesztő Atenor Group a BREEAM “excellent” környezetvédelmi tanúsítvány megszerzését tűzte ki célul. A nemzetközileg méltán elismert fejlesztő első magyarországi beruházása április elején el is érte mindezt, új színt hozva a főváros irodapiacára.Tervező:Tiba János és Király Zoltán.

Eiffel téri Irodaház – VI. Ker. Teréz krt. 62.

A DVM group fejlesztésében megvalósult épület – amely a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) Ingatlanfejlesztési Nívódíját is elnyerte – letisztult, modern formájával és egyedülálló, élettel teli parkjával nem csupán ékessége és önálló mikrokörnyezete a városközpontnak, hanem a fenntarthatóság elveit is képviseli. Tervező: a Finta és Társai Építész Stúdió – vezető tervező: Fekete Antal, Kulcsár Zoltán építész.

Gateway irodaház.- 1138 Budapest, Dunavirág u. 2.

ABLON fejlesztésében épült A kategóriájú irodaház 3 különálló épülettornyot foglal magában. Mindhárom egység külön-külön rendelkezik saját bejárattal, viszont az egységek közötti összeköttetés is megoldott. A földszinti magasföldszinti területeken ügyfélszolgálati irodák vagy üzlethelyiségek kialakítására alkalmas helyiségek kerültek kialakításra.Tervező: Citinvest KFT.-Dr. Fekete Lajos vezető tervező, Fazekas Artur építész.

Hegyvidék Bevásárló Központ – 12. ker. Apor Vilmos tér.

A bevásárlóközpont szerkezetkész, s épül a Wing fejlesztésében. Ez az első hazai zöld BREEAM minősítésű bevásárlóközpont. Tervező:az Aspectus Architect Zrt., Szerdahelyi László és társai, a kivitelező a Market Zrt.

A LEED minősítésű épületek hazai listája külön cikkben tekinthető meg, ahol rámutatok a két rendszerben fellelhető különbségre is.

Forrás: www.breeam.org
www.mottmac.hu
www.iroda.hu
www.hugbc.hu

címlap fotót Bujnovszky Tamás készítette.
több fotót Zsitva Tibor készített, jelölve a képaláírásoknál.
A felsorolt projektek sorrendje tetszőleges volt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások