épületek épületfotó breuer marcell modern építészet

Breuer Marcell - Egy ékszerdoboz Svájcban

Baldegg kolostor


MezősiÁgnes | 2022.07.04

Zürichtől nem messze található ez a csodálatos, hegyek közé ékelődött ékszerdoboz. Megkeresésemre azonnal felajánlották a nővérek a szállási lehetőséget is a fotózás engedélyezése mellett, én pedig éltem vele, és egy Breuer-épületben tölthettem el pár napot. Emlékezetes pár nap volt, ugyanis a nővérek bevontak az életükbe, amikor éppen nem dolgoztam. Szóval akár mosogathattam is volna, ha ahhoz lett volna kedvem.

Breuer Marcell a beton konstruktív lehetőségeit virtuóz módon kihasználta és rendkívüli térélményt hozott létre Baldeggben. Tiszta geometrikus formákból építi meg a kolostort, ami nagyon jól illeszkedik a környezetbe. A régi kolostorként használt Baldegg kastély az 1960-as évekre túl kicsi lett a Baldeggi nővérek növekvő közösségének, ezért úgy döntöttek, hogy új anyaházat építenek. Az 1968-os versenyen a magyar-amerikai építész, Breuer Marcell nyert. Terve 1972-től 1973-ig valósult meg, majd 1976-tól 1979-ig egy idős nővérek ápolási otthonával egészítette ki, amiben Beat Jordi svájci építész támogatta, aki akkoriban Breuernél dolgozott. A Jordi Partner AG irodája a mai napig felügyeli az épületeket. A Baldegg kolostor két épületegyüttesből áll. A főépület az anyaház, nyugaton pedig a négy évvel később épült ápolóház határolja. Az anyaházban vannak a nővérek cellái, konyha, irodák, közös szobák és a nagy kápolna. Három síkkal borított szárnyból áll, amelyeket egy központi, keresztirányú épületrész köt össze, így négy kerti udvar alakul ki. A kápolna a középső szárny déli felét foglalja el. A nyitott szegélyeket egy hosszú oszlopsor keretezi, és lehetővé teszik a táj és az épületek harmonikus áramlását egymásba. A kolostorkertek megfelelnek a különféle igényeknek: találkozási és meditációs pont, társalgó és konyhakert. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Breuer eredetileg asztalos volt, így minden bútort, berendezést is ő tervezett és készített a kolostor számára.

A nagy kápolna előtti társalgóban egy stílusában ismerős kép van a falon, kár is megnéznem az aláírást, Victor Vasarely. Hazajövetelem után azonnal megkeresem az itthoni Vasarely Múzeumot, hogy vajon a két ember ismerte-e egymást, jó barátok voltak-e. Hisz kortársak voltak, ugyanabban a városban (Pécs) is születtek. A szakemberek felvilágosítanak, hivatalos dokumentumok nem támasztják alá, hogy ők valaha is találkoztak, esetleg egy budapesti kiállítás kapcsán összefuthattak, de erről nincs semmilyen bizonyíték. Mindezek ellenére mindkét magyart imádják a Baldegg kolostor falai között, annyira nagy becsben tartják az épületet, a bútorokat, Breuer munkásságát és munkáit, amilyet azóta sem tapasztaltam.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások