exkluzív kiállítás Breuer Marcel kiállítás Pécs breuer marcell

Hiány és emlékezet – Breuer Marcell kiállítás

Breuer Marcell emlékkiállítás, Pécs


MezősiÁgnes | 2023.11.17

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 galériája ad otthon a 2023. november 9-től kezdődő és 2024. január 14-ig tartó nagyszabású Breuer Marcell emlékkiálításnak, mely a Hiány és emlékezet címet kapta.

Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy tömeg lepte el a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed M21 galéria kiállítótereit november 8-án, a megnyitón. Breuer Marcell neve sok mindenkit megmozgatott, ami valójában nem kellene, hogy meglepetést okozzon, de úgy tűnt, senki sem számított ennyi emberre. A kapunyitásra várni kellett a meghirdetett 18 óráig, utána viszont lassan haladva lehetett bejutni a terekbe.

A megnyitón a jelenlévőket elsőként Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Vizuális Művészeti Centrum vezetője köszöntötte, aki egyben a kiállítás kurátora is volt, majd Zag Gábor, Pécs kulturális alpolgármestere mondta el köszöntőbeszédét, és köszönetét fejezte ki a Dél-dunántúli Építész Kamarának az emléktábláért, amelyet Breuer Marcell szülőházán, az Irgalmasok utcája 4. szám alatt avattak fel.
„Amit a kiállítással kapcsolatban kiemelnék, hogy a kettősségre épül: Breuer Marcellt mint építészt és mint bútortervezőt kívánjuk bemutatni. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a kiállítás nem jöhetett volna létre a társintézmények együttműködése nélkül” – mondta Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. Majd a kiállítást Várkonyi György művészettörténész nyitotta meg, aki Breuer 1977-ben barátjának – Major Máténak – írt leveléből idézett.

A kiállítás első szakasza Breuer gyermekkorának bemutatására helyezte a hangsúlyt, itt családi és iskolai képek láthatók. Majd a bútorok kerültek terítékre, ahol Kardos István Breuerrel készült interjúját is végignézhetjük. Itt kerülnek bemutatásra a kollégák, társtervezők is. Majd továbbhaladva a legnevezetesebb épületeit mutatják be makettek, tervrajzok és fotók formájában. A makettek Bajusz Csaba és Menyhárt Marcell Dániel munkái, és mint az az ember, aki járt ezeknek az épületeknek egy részénél, mondhatom, hogy elég jól visszatükrözik a valóságot. A fotók Sébastien Péchanart, Mezősi Ágnes és Molnár Tamás munkái, illetve archív képeket és fotódokumentációkat is bemutatnak. A legutolsó térben Breuer levelezésébe pillanthatunk bele, és innen nyílik egy vetítőterem, ahol Seres Tamás 2020-ban készült, Breuer című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. Érdemes időt szánni a tárlat végignézésére. A kiállítás sikeréhez hozzájárult még az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívuma, a Syracuse University Breuer-archívuma, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és más bútordarabok is emelik a tárlat fényét. Kivételesen kevés képet csatolok, inkább menjenek el, és szánjanak egy fél napot arra, hogy végignézik, nem fognak csalódni.
Biztosan sok mindent kihagytam, de számomra a megnyitó eufóriája hatalmas volt. 

A kiállítás 2024. január 14-ig látogatható. Az M21 galéria nyitvatartásáról pedig itt tájékozódhatnak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások