exkluzív épületek cikk Breuer Marcel beton breuer marcell modern építészet

Breuer Marcell: Bauhaus a Mont Blanc mellett – 2. rész

Flaine, síközpont


MezősiÁgnes | 2024.05.11

Nem illeszkedik a megszokott hegyvidéki falvak képébe, mindazonáltal remekül kihasználja a terep adottságait. A központ három szinten terül el, a felső (Flaine Forét) és középső (Flaine Forum) szint között pedig úgynevezett liftek szállítják az embereket (az előző cikkben is vannak képek róluk), mert nagy a szintkülönbség.

Autóval hosszú kerülőt kell tenni a két szint közötti közlekedéshez, de ez is korlátozott, mivel csak 1,5 órát lehet a járműnek a síközpontban tartózkodni. Külső parkolók találhatók minden szinten, így a gyalogos közlekedés van előnyben. A harmadik, legalsó szint pedig a Flaine Front de Neige.

A központban különféle üzletek, élelmiszerboltok, síeléshez szükséges szolgáltatók, szállodák, éttermek és magánlakások, óvoda, orvosi rendelő is helyet kaptak. Minden épületnek saját neve van, sokan csillagok neveit viseli, például Pollux, Sirius, Betelgeuse stb. A Flaine Forét részen pedig női nevekkel találkozhatunk, én például a Doris nevű épületben szálltam meg, így nincsen számozás, de bármelyikben is foglal helyet az ember, valószínűleg csodálatos kilátásban lesz része, hiszen minden irányból a havas hegyek tárulnak elénk. A két legkorábban épült épület a Betelgeuse és a Totem történelmi műemlékké lett nyilvánítva, így teljesen megtartották eredetiségüket. 

A központban található, geometria formákból épült kápolna lenyűgöző látványt nyújt, az egész épületet a közelben bányászott palakőzettel borították, ami még különlegesebbé teszi. Emellett, ahogyan már említettem, számos műalkotás található a síközpont területén. Így például egy hatalmas Picasso-szobor mellett tanulhatunk síelni, vagy éppen az utcán sétálva egy Vasarely- vagy Dubuffet-alkotás mellett haladhatunk el. Néhány épület oldalába Vera Cardot művei vannak beépítve, ezek mellett festményekkel és más objektumokkal is találkozhatunk. Így a Boissonas házaspár kérésére ez a terület egyben szabadtéri múzeum is.

És ha már síközpont, akkor majdnem erről feledkeztem meg: érdemes felmenni a közelben lévő Grand Massif hegycsúcsra, kabinos felvonó visz fel, a látvány csodálatos, és innen tekinthetünk rá a Mont Blanc csúcsára is, illetve ez a kiindulópontja számtalan sípályának is (ne kérdezzék meg, hogy melyiknek, mert a síelést már nem vállaltam be).

Rengeteget tudnék még róla írni, de itt befejezem, és utószóként szeretném megemlíteni, hogy az utazásom a Flaine-ben mai napig is működő Centre d'Art Flaine segítségével valósult meg. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások