exkluzív épületek cikk beton Breuer Marcel breuer marcell modern építészet

Breuer Marcell: Bauhaus a Mont Blanc mellett – 1. rész

Flaine, síközpont


MezősiÁgnes | 2024.05.09

Flaine építése 1963-ban kezdődött és a síközpont számos sípálya végállomása, amelyet Eric és Sylvie Boissonas megbízására a Marcel Breuer and Associates tervezett és épített Gerard Chervaz várostervezővel együttműködve.

Flaine-t sok kritika érte azért, mert Marcel Breuer és kollégái megtörték az alpesi síközpontok hagyományos formáit, és a funkcionalizmus és minimalizmus irányába terelték. De nézzük először, hogyan is kezdődött minden. Flaine ötlete eredetileg két hegymászó fejében született, akik úgy gondolták, hogy a terület ideális egy síközpont létrehozására. Először próbálták engedélyeztetni az ötletüket, de elutasították őket. Aztán egy barátjuknak elmesélték a tervüket, aki anyagilag támogatta őket, és így sikerült engedélyt kapniuk a projekt megvalósításához. Ez a barát Rémi Boissonas, volt majd ehhez az ötlethez testvére Eric, és Eric felesége, Sylvie is csatlakoztak, így lettek ők Flaine alapítói. Ericet lenyűgözte a modernista építészet merész megközelítése, ezért felkeresték a már híres Marcel Breuert, hogy segítsen létrehozni egy olyan helyet, amely nemcsak síközpontként, hanem szabadtéri múzeumként is funkcionál, ahol modern műalkotások (szobrok, festmények, egyéb objektumok) is helyet kapnak. Az építkezés hosszú és költséges volt, sokkal több pénzt emésztett fel, mint amennyit eredetileg terveztek, de végül egy ma is virágzó síközpontot hoztak létre, amely számos látogatót vonz. 

Az épületek előregyártott betonból készültek, az ehhez szükséges betongyár kb. 7 km-re volt a leendő síközponttól. Az archív képek alapján úgy tűnik, mintha a szükséges betonalkatrészek futószalagon készültek volna. A kész darabokat aztán a szerpentines úton kellett a helyszínre szállítani.  

Flaine helyszíne továbbra is megosztja az embereket kinézetével. Van, aki a szocialista modern stílushoz hasonlítja, mások pedig Bauhaus műemléknek tekintik, de a beton szándékosan van jelen, színe keveredik a környező mészkővel. Az biztos, hogy különleges a hangulata, amint megérkezel oda. Az út során, amelyen alpesi jellegű házak és kisebb falvak mellett haladsz, felfelé kanyarogsz a szerpentines úton 1 600 méter magasra. Majd hirtelen szembesülsz  a látvánnyal, amit ha nem vártál, biztosan megdöbbensz: hát ez meg hogy került ide?

Folytatás a következő cikkben!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások