épületek Breuer Marcel breuer marcell Franciaország modern építészet

Breuer Marcell – Íves geometria

Sarget épület, Mérignac


MezősiÁgnes | 2022.10.28

Mortimer Sacklernek szüksége volt egy franciaországi építési gyakorlattal rendelkező építészre, így Breuer Marcell és munkatársa, Robert F. Gatje kapta a megbízást a Bordeaux melletti épület megtervezéséhez és megépítéséhez.

A Bordeaux-hoz tartozó Mérignacban található az épület. Az első kutatásaim során sehol sem találtam. Tudtam, hogy felkérték a tervezésére, de ezen kívül nyomát sem találtam; volt már hasonló másik Breuer épület esetén, felkérést kapott, de végül nem őt bízták meg vagy máshol épült meg az épület. Ebben az esetben egyik sem történt, valamikor egyszerűn átnevezték az épületet, és onnantól csak az új nevét használták. Kellett hozzá Franciaországban élő ismerős, aki segített a felkutatásban és végül csak megkerült az "eltűntnek" hitt épület, ráadásul Bordeaux repülőterétől mindössze 10 percnyire. 

Mortimer Sackler amerikai orvos és vállalkozó, aki a gyógyszeriparban tevékenykedet vásárolt egy francia leányvállalatot, és szüksége volt egy franciaországi építési tapasztalattal rendelkező építészre. Breuer és munkatársa, Robert F. Gatje kapta a megbízást. A különböző funkciókat ellátó helyiségeket eltolt terekre osztották szét; az íves adminisztrációs épületet keskeny, szögletes híddal összekötötték a téglalap alakú gyártó- és laboratóriumi épülettel. A háromszintes, moduláris betonablakokból álló adminisztrációs épület pilonokra épült. Ívelt formája Breuer korabeli,  Lakás- és Városfejlesztési Minisztérium számára készült tervéhez kapcsolódik. A jóval nagyobb és hosszabb kétszintes laboratóriumi épület homlokzata is moduláris betonpanelekből készült. 1970 - 1972 között készültek el vele. Breuer irodája tervezte a szintén Sackler nevéhez fűződő Mundipharma központot és gyártó üzemet is Németországban Limburgban, amiről már írtam cikket „Egy rejtőzködő Breuer” címen.

Az irodépület ablakainak formája és annak geometrikus díszítése segített később beazonosítani egy szintén Breuer által tervezett másik francia épületegyüttest számomra. Ez az, amikor már annyi Breuer Marcell épületnél jártam, hogy ránézésre tudom, pont a megfelelő helyen állok. 

A francia bürokráciáról érdemes tudni, hogy rendkívül bonyolult, nehézkes, így sajnos a belső térhez nem sikerült fotózási engedélyt szereznem. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások