donkanyar | 2016.06.09
A Sixtus-kápolna életnagyságú mását állították fel Mexikóvárosban a Vatikán jóváhagyásával. Az építményt hamarosan szétszerelik, s azután turnéra indulnak vele a következő három évben.

A mindössze egy hónap alatt elkészült replika a főváros szívében, a mexikói szabadságharc emlékművével szemben várja az érdeklődőket. A 27 méter magas és 78 méter hosszú építményt a héten adták át. A belsejében az eredeti kápolna freskóinak hatalmas, vászonra nyomtatott reprodukciói sorakoznak. A város vezetőségének közleménye szerint a Vatikán most először adott engedélyt ilyen világkörüli projektre.

A reprodukció elkészítéséhez a fotósok 170 éjszakán át készítettek felvételeket a vatikáni kápolnában Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio, Bartolomeo della Gatta, Sandro Botticelli és persze Michelangelo munkáiról. "Összesen 2,6 millió képet használtunk fel a replika elkészítéséhez" mondta a mexikói Antonio Berumen, a projekt vezetője.

A férfi fejében két évvel ezelőtt fogant meg a reprodukció elkészítésének gondolata, miután a Vatikánban járva sírni látott egy idős mexikói asszonyt a Sixtus-kápolnában. Berumen onnantól fogva küldetésének érezte, hogy elhozza a kápolnát Mexikóba. A több mint kétmillió dollárból megvalósult projektet döntően magánadományozók finanszírozták.

A mobilkápolnát június 30-ig kereshetik fel ingyenesen az érdeklődők, akik a 15. századi Sixtus-kápolna történetével is megismerkedhetnek egy audiovizuális bemutató révén. Az építményt azután szétszerelik és turnéra indulnak vele a következő három évben.

A most elkészült replikát itt nézheti meg a Mexikói Állami TV beszámolójában:


Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások