hír videók, animációk

A Városligetben Budapest legextrémebb sportcentruma várja a sportolni vágyókat


Java | 2020.09.04

A park délkeleti részén, az Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út kereszteződésénél, vonzóan újjávarázsolt zöld környezetben található a 36 000 négyzetméteren elterülő sportközpont. Az új Városligeti Sportcentrum a szó szoros értelmében is jövőbe mutatóan sokoldalú, multifunkcionális kalandpark.

Található itt műfüves labdarúgó pálya lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondi park, terep ügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, valamint négy pingpongasztal és két teqball asztal is az akadálymentesen kialakított Városligeti Sportcentrumban. A Liget Budapest Projekt újabb család-, gyermek- és sportbarát fejlesztése tesztüzemi nyitva tartás keretében, szeptember 3-tól várja a látogatókat. Az új sportcentrumban két bérelhető, kivilágított sportpálya is létrejött: a Városligeti Mini aréna Budapest új, egyik legmodernebb kivilágítható kézilabdapálya méretű műfüves labdarúgópályája, amelynek különlegessége, hogy fedett cserepadokkal, lelátóval, illetve digitális eredményjelző táblával is ellátták. Az amatőr és profi kosarasok kedvenc helye a Kosárlabda Miniaréna, a 4,2 méter magas védőhálóval ellátott szabványos méretű kosárpálya  a legkorszerűbb gumi burkolattal van ellátva.

A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest Projekt honlapján lehet lefoglalni, kedvező áron. Ezeket a pályákat délelőttönként a környéken lévő oktatási intézmények tanulói használják, így a Szent István Gimnázium, a Radnóti Gimnázium és a Városligeti Két tannyelvű Iskola diákjai. Ezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkcionális sportpályát is kialakítottak a területen, amelyeken focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet. A gondos tervezés garantálja, hogy a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal használhatják az itteni sporteszközöket. Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmány, a teqball is, melyből két darabot helyeztek ki a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivó kutak, kerékpártárolók szolgálják.

A különleges sportokat kedvelő fiatalabb korosztály a Terep Ügyességi parkot veszik elsősorban igénybe, amely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászó fallal nyújt legyőzendő akadályt, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal új kihívásokkal válik a sportolók kedvenceivé. A Terep Ügyességi park különlegessége a pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya.

Már a Városliget Sportcentrum tervezési fázisában is folyamatosan egyeztettek a Ligetbe járó sportolókat képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy valóban a használók igényei szerint alakítsák az új sportpályákat és eszközöket, a lehető legjobb minőségben. A tesztelésében többek között közreműködtek a Rippel fivérek és akadémiájuk növendékei, Szász Kitti négyszeres freestyle foci-világbajnok, a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda show-jának tagjai, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba teqball-világbajnokok, illetve a fejlesztés akadálymentes elemeit a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) tagjai véleményezték.

A közeljövőben, vagyis a közeli etapban elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés törvényi úton feloldotta a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt  zöldfejlesztési stopot a mostani parkfejlesztési ütemben 93 000 négyzetméternyi zöld felület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek.

Videó:

Forrás: Origo

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások