MagócsiAnikó | 2024.01.09

A Centrale többfunkciós épületkomplexum a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójára épül. Az egyedi építészeti és innovatív megoldásokkal készülő 29 000 m2-es Centrale kereskedelmi és szolgáltató térrel, változatos kínálatú ételudvarral, irodákkal és hotellel teszi élhetőbbé és kényelmesebbé a környékbeliek és az átutazók mindennapjait.

A Centrale komplexum közvetlen környezetében, a Kerepesi út és a Hungária körút kereszteződésében naponta közel 100 000 jármű és több mint 70 000 gyalogos halad át. A projekt kiemelt célja, hogy javítsa a helyi infrastruktúrát, illetve egy építészetileg is egyedi, élhető kereskedelmi létesítmény létrehozásával kielégítse a különböző igényeket, legyen szó a tömegközlekedéssel utazókról, a helyi lakosokról vagy a közelben lévő irodák dolgozóiról és a rendezvényekre látogatókról.

A létesítmény a XIV., X. és VIII. kerület középpontjában, a Hungária körúti irodafolyosó közepén, a Puskás Aréna és a Papp László Sportaréna szomszédságában található. A gondosan megtervezett, modern műszaki és energiatakarékos megoldásokat alkalmazó, könnyű acélszerkezetű épület a metró tetején helyezkedik majd el. A komplexum magas szintű BREEAM-tanúsítványt kíván elérni. Egy nagyméretű zöldtetővel is kiegészül, amely több, mint 5 000 négyzetméterével Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi zöldtetője lesz.

A Chain Bridge Ventures Kft. által fejlesztett és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda által tervezett komplexum Magyarországon egyedülállónak számít, hiszen multifunkciós jellegét kiskereskedelmi üzletsorok, vendéglátóhelyek, bérelhető irodák és szálloda egysége adja. A földszinten közel 6000 m2-en várhatóan 40 üzlet és szolgáltatóhelyiség nyílik majd, köztük szupermarket, drogéria, gyógyszertár, bankok, telekommunikációs és szépségipari szolgáltatások, míg az első emeleten egy több mint 2 000 m2-es ételudvar kap helyet. A terasszal ellátott, hatalmas, világos tér a környék sporteseményei előtti és utáni találkozóhelyként is szolgál. Az épület legfelső szintjén, a Hungária körút felőli oldalon egy közel 5 000 m2-es, háromemeletes, modern irodatorony, míg a Puskás Aréna felőli oldalon egy 170 szobás, 4 csillagos szálloda kap helyet. Az épület 100 gépjárműnek biztosít parkolóhelyet, de a komplexum a Papp László Sportaréna 1000 férőhelyes parkolójával is direkt összeköttetésben lesz.

„Felismertük azt a trendet, hogy az emberek állandóan mozgásban vannak, gyors, kényelmes megoldásokat keresnek, ezért a Centralét úgy terveztük, hogy az a városi életmódhoz igazodó kompakt közösségi tér legyen, egyben Zugló és környékének mindennapi kényelmi központja. A modern élet kihívásaira válaszul olyan egyedi megoldást kínálunk, amely kiemelkedik a hagyományos bevásárlóközpontok, az önálló irodai és szállodai lehetőségek közül. A kihívásokkal teli gazdasági környezetben a piac és a potenciális bérlők, akikkel a projektről tárgyalunk, mindannyian megértették a Centrale erejét és jövőbeli lehetőségeit. Ez lehetővé tette számunkra, hogy közel 50%-os előbérletet érjünk el, még mielőtt az építési engedélyt megkaptuk volna. Ezzel kapcsolatban a közeljövőben további bejelentéseket fogunk tenni” – mondta Beni Gagel, a Centrale projekt és a Chain Bridge Ventures Kft. üzleti partnere.

A projekt fontos eleme a Puskás Ferenc Stadion metróállomásának fejlesztése új bejáratokkal és mozgólépcsőkkel, amelyek közvetlenül az utcaszintre, a komplexum kereskedelmi terébe vezetnek. A BKK-val való szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy a forgalmi renddel kapcsolatos változások okozta kellemetlenségeket minimalizálják a beruházók. A közterületeket is felújítják, beleértve a Hungária körút felőli közforgalmú terület teljes felújítását és az Ifjúsági utca felőli murvás parkolók, járdaszigetek 2500 m2-es zöld parkká alakítását. Emellett a Kerepesi utca mentén kerékpársávot is kialakítanak.

„Már a Papp László Sportaréna átépítésének bejelentésekor tudtam, hogy előbb-utóbb a Puskás Aréna felújítására is sor kerül. A terület nagy potenciállal rendelkezik: a tömegközlekedési csomópont tetején lévő, használaton kívüli területekből értéket lehet kihozni, hiszen a közlekedési csomópontokra épülő komplexumok világszerte egyre népszerűbbek. Belevágtam az elképzelésem megvalósításába, de a projekt jogi és technikai jellege miatt ez egy hosszú és bonyolult folyamat volt, amely számos közigazgatási szervet érintett. A projekt végrehajtásához kitartásra és széles látókörre volt szükség. Szeretnék köszönetet mondani minden érintett félnek, nevezetesen az államnak, Zugló Önkormányzatának, a BKK szervezetének, a Fővárosi Önkormányzatnak, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának és még sokaknak” – mondta Michael Gagel, a Chain Bridge Ventures Kft. üzleti partnere.

Az létesítmény várhatóan 2026-ban készül el.

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások