családi házak Casa Kike Costa Rica Gianni Botsford Architects író könyvtár

Casa Kike – Az író Costa Rica-i menedéke

Casa Kike / Gianni Botsford Architects


Lekics Gábor | 2015.11.07
Costa Rica csendes szegletében épület fel egy író kortárs lakóháza, melyben kiemelt helyet kapott gazdag magánkönyvtára. A gyönyörű famunkával kivitelezett belső teret magával ragadó érzést nyújtva keretezik a padlótól födémig érő, végigfutó könyvespolcok.

Az író dolgozótermében helyet kapott a könyvtár mellett egy íróasztal és egy nagyméretű zongora is. A ház fa tartószerkezete helyi faanyagból került ki. Az épületet facölöpök támasztják alá, melyek beton alaptestekre terhelnek. A tető tartóelemei 10 méter hosszú és 355 mm magas fa tartók, melyeknek köszönhetően a belső térben nincsenek tartópillérek. Az egyenes lejtésű tető két oldalon ráfordul a homlokzatra, még a tenger part felé eső és a hátsó homlokzatok teljesen üvegezettek. Ezáltal megoldható a belső tér átszellőztetése is.

Egy szintbeli gyalogjárdán lehet átjutni a másik, kisebb pavilonba, ami tökéletes tükörképe a dolgozóteremnek. Ebben találhatóak a hálóhelyiségek és a fürdőszoba.

Külső megjelenést tekintve az épületek acél hullámlemezzel borítottak, melyet gyakran használnak a helyi házépítésben. Ezáltal vizuális és környezeti szempontból is tökéletesen beleillik a pavilonegyüttes a környező házak sorába.

Helyszín: Cahuita, Costa Rica
Bekerülési költség: UK £55,000 (US $108,971)
Építészet: Gianni Botsford Architects
Építész tervező: Gianni Botsford
Szerkezettervező: Tall Engineers
Kivitelező: Lechenne Construction

Forrás: ArchDaily
Képek: Gianni Botsford Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások