hír híd Santiago Calatrava Ponte della Costituzione

Csúszós és drága: Hanyagságért bírságolták meg Calatravát


sebesp | 2019.08.14

Nem elég gondosan tervezte meg a velencei Canal Grande felett átívelő hidat Santiago Calatrava, amiért 78 000 euró pénzbírság megfizetésére kötelezték.

A helyiek és a turisták által többnyire csak Calatrava-hídnak nevezett átjáró Tronchetto szigetét köti össze a Plaza Roma-val, a szárazföldről érkezők számára a legközelebbi összeköttetést biztosítva a Canal Grande csatorna felett. Az eredetileg tervezett üveg lépcsőfokokat tavaly februárban kőlapokra cserélték, miután több ezer kártérítési igény futott be az önkormányzathoz a csúszós üvegen elesett és megsérült járókelőktől, a kártérítésére 60 000 eurót fizetett ki a városvezetés.

A bírák szerint a költségek jelentős alábecsülése és a hibák "súlyos gondatlanságnak" minősülnek, mivel azok a projekt költségvetésének növekedését eredményezték, amelyet a létesítés kezdete óta többször módosítani kellett. A helyzetet súlyosbítja, hogy a munkát egy világszerte elismert szakmai kompetenciájú, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező, híres szakembernek adták oda.

Első fokon még felmentették Santiago Calatravát, a fellebbviteli eljárás során azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a 2008 szeptemberében átadott fenntartása a tervezési hibák miatt ró hatalmas költségeket az önkormányzatra. A felmentéssel végződő első fokú eljárásban még 3,9 millió euróra becsülték a gondatlan tervezés okozta kárt. A projektet az eredetileg tervezett 6,7 millió helyett 11 millió euróból sikerült megvalósítani.

Forrás: Spainsnews.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások