cikk

Cube Berlin: komplex esztétika és mérnöki pontosság egy épületben


d.adel | 2021.04.12

Egyre több a példa arra, hogy az építészet esztétikára fókuszáló látásmódját sikeresen ötvözik az összetett, mérnöki szerkezeti megoldásokkal és energiahatékonysággal. Ilyen konstrukció született Berlin Europacity városnegyedében, a Washingtonplatz-on is. A Cube Berlin névre keresztelt, tizenegy emeletes, 19 000 m2-es irodakomplexum esetén maradéktalanul érvényesül az impozáns építészeti elképzeléseket, az „intelligens” kereskedelmi épületeknél elvárt szerkezeti és energiafelhasználási követelményekkel kombináló elv.

A koppenhágai 3XN építésziroda munkája, a Cube Berlin egyszerre tűnik ki a tömegből és olvad bele a környezetébe, ami elsősorban az épületen kialakított geometriai elemek játékából ered. A teljesen szabályos kocka alakú épületet különböző dőlésszögű háromszögekre osztott üveg borítja. Ezáltal a környező házak és terek minden oldalról kaleidoszkóp-szerűen tükröződnek vissza, a tükörképek pedig látószögtől, időjárástól és napszaktól függően dinamikusan változnak, folyamatosan alakítva az épület megjelenését is. Torben Østergaard, a 3XN tulajdonosa és a projekt vezető építésze elmondása szerint elődleges szempont volt a térhez és a környező épületekhez való igazodás. „Annak érdekében, hogy az épület egy látványosság szerepét is betöltse, fényvisszaverő üveget kerestünk, amely kiemeli magát a létesítményt, ugyanakkor vizuálisan visszatükrözi a környezetet is.”

 

Zárt homlokzat, nyitott belső terek

Távolról nézve, a komplett 11 emeletes épületet borító üveghomlokzat miatt úgy tűnhet, hogy az irodaház egy teljesen zárt egység, azonban ezek a különböző dőlésszögű burkolati elemek az épület mind a négy oldalán és több szinten is kialakított teraszokat rejtenek. Ez a kéthéjú, energiaáramlást segítő üveghomlokzat nemcsak esztétikailag látványos megoldás, de a szerkezeti és energiafelhasználásra vonatkozó követelményeknek is teljes mértékben megfelel. „Fontos tervezési elem volt, hogy maximálisra növeljük a beszűrődő természetes fény mennyiségét az épületben tartózkodók számára. Mivel a padlólemezek meglehetősen mélyek, egy teljesen üvegezett homlokzat kialakítását céloztuk meg, nemcsak a lehető legjobb nappali fényviszonyok elérése, hanem – a padlótól a mennyezetig érő panorámás ablakszerkezet kialakításával – a teljes kilátás érdekében.” – tette hozzá az építész.

 

Kéthéjú energiatakarékosság és UV védelem

Az épület nem mindennapi külső kialakítása mellett a projekt abból a szempontból is különleges, hogy ellentétben a hagyományos irodaépületekkel a Berlin Cube tervezői kiemelt figyelmet fordítottak a környezeti fenntarthatóságra és az alacsony energiafelhasználásra. Ezen célok elérésében jelentős segítséget nyújt az épületben a levegő áramlását lehetővé tévő kéthéjú üveghomlokzat. Amellett, hogy a körültekintően megalkotott üvegkombináció biztosítja a megfelelő mennyiségű természetes fény bejutását, a homlokzat hatékony védelmet nyújt a (nap okozta) felmelegedés ellen, ugyanis a légrés túlhevülésének elkerülése érdekében napvédő bevonattal és PVB fóliával egészítették ki az irodaház külső borítását. Ezáltal az ott tartózkodók számára állandóan biztosított a természetes, hűvös levegő.

Matthias Schmidt, a fejlesztési vezetője is kiemelte, hogy a beáramló hőenergia visszanyerésével rendkívül hatékony energetikai megoldást találtak, így ezzel az okos megoldással teljes mértékben ellentmondanak annak a meggyőződésnek, hogy az üvegépületek nagy energiafogyasztók.

 

A csapatmunka a siker kulcsa

Olivier Beier Costa, a projekten dolgozó Guardian Glass értékesítési menedzsere szerint a legnagyobb kihívás két tényező: az építész elképzelése és esztétikai koncepciója, illetve az épület műszaki követelményeinek összeegyeztetése jelentette. A szakember elmondta, hogy a megfelelő üvegkombináció megtaláláshoz vezető út különféle tesztek és számítások elvégzésén, valamint sok-sok mintadarab legyártásán keresztül vezetett. A másik kihívást az üveg szerkezeti felépítése jelentette. Ugyanis egy újabb szerkezeti fólia hozzáadására volt szükség, amelynek kompatibilisnek kellett lennie a napenergia elnyelő PVB fóliával is. Ez a technológia az alapoktól lett kifejlesztve és a tervezés-kivitelezés fázisában meg kellett szerezni az országos engedélyeket is. Az extra szerkezeti réteg hozzáadásával növekedett az élszilárdság, csökkent a delaminálódás kockázata, és csökkentett a sárgasági indexet is.

Ezen összetett épület megalkotásához valódi csapatmunkára volt szükség, amelyet az üveggyártó, a PVB-beszállító, az építész és a szerkezettervezők szoros együttműködéséve valósított meg.

 

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass kéthéjú üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/en

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások