hír cikk Bluewaters Island Dubaj luxus sziget

Dubaj elkezdte az 1,6 milliárd dolláros új sziget építését


donkanyar | 2015.05.05
Elkezdődött Dubaj partjainál az új mesterséges sziget, Bluewaters Island építése. Legelőször a szigetre vezető, 1400 méter hosszú és 130 millió dolláros híd készül el. A szigeten szálloda és bevásárlóközpont mellett a világ legnagyobb óriáskereke is helyet kap.

Az épülő Bluewaters Islandre egy kétsávos, 1400 méter hosszú híd vezet majd át a fényűző szórakozónegyedből, a Jumeirah Beach Residence-ből. A közel egy mérföld hosszúságú híd nem olcsó mulatság: építési költsége 130 millió dollárra, azaz 35 milliárd forintra rúg. Az összeg mégis szinte eltörpül a sziget teljes költsége mellett, amely eléri majd az 1,6 milliárd dollárt, vagyis a 434 milliárd forintot.

A tengerből kiemelkedő mesterséges szigeten lesz persze ötcsillagos szálloda, több pláza és lakóövezet is, de nem ezek az építmények teszik majd a szigetet ismerté, hanem a 210 méter magas óriáskerék, amely a Dubaj szeme nevet fogja viselni. Ez lesz a világ legnagyobb mozgó kilátója, amely a dubajiak reményei szerint évente 3 millió turistát fog vonzani.

A projekt egész költségét a gazdag arab állam finanszírozza, amelynek jelenleg szembe kell néznie azzal a problémával, hogy a brit Land Securities Group már üzemeltet Bluewater néven bevásárlóközpontot. A vállalat a hírek szerint mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a sziget felépítése ezzel az elnevezéssel valósuljon meg.

Forrás: Alarabiya.net

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások