sebesp | 2019.01.30
Thomas Heatherwick nemrégiben elkészült londoni munkája, a Coal Drops Yard, az egykori szénraktárak átalakítása egyetlen látványos ötletre épül, melyen kívül minimális a beavatkozás mértéke.

A brit dizájner különleges épületeivel hívta fel magára a figyelmet az utóbbi évtizedben. A budapesti Közraktárak egyszerű nyeregtetős tömegeihez hasonló egykori londoni széndepó kereskedelmi és szórakoztató központtá alakítása során lényegében csak a tetőknek adott egy fura csavart. Az egymás felé néző tetősíkokat lágyan összehúzta, melyek most úgy festenek, mintha éppen egy meghitt csókot váltanának.

A Kings Cross pályaudvar szomszédságában hosszú éveken át elhagyottan állt épületekhez ezenkívül alig nyúlt hozzá, az eredeti és újonnan épített részek nehezen megkülönböztethetők, az építészeti részletek átlagosak.

A Coal Drops Yard 9 290 m2-nyi területén üzletek és éttermek vannak, amelyek a két egykori csarnokban, az általuk közrefogott központi tér két oldalán helyezkednek el. A két épülettömeg és azok szintjei közötti gyalogos mozgást az azokat összekötő hidak, acél lépcsők és liftek biztosítják. A Heatherwick Studio tervezői azért ez utóbbi ponton még kiélték magukat, a liftekhez ugyanis gondosan formált egyedi hívógombokat terveztek.

A projekt a Kings Cross pályaudvar, és környezete nagyszabású revitalizációjának részét képezi, több közeli épületről is írtunk korábban, köztük a pályaudvar bővítéséről, a gáztárolók átépítéséről, és az Aga Khan Alapítvány új londoni központjáról.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások