droID | 2017.05.19
Budapest egyik ikonikus épülete az 1976-ban műemlékké nyilvánított Párisi Udvar évekig állt kihasználatlanul, de a most gőzerővel dolgoznak azon, hogy a legapróbb részletekig visszaállítsák a ház eredeti pompáját, és 2018 nyarától mindenki megcsodálhassa a város egyik legkülönlegesebb épületét.

A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, de a műemléki homlokzat részletes felmérése csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek, az előre nem látható részletgazdagság és a megóvásra érdemeselemek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezetek restaurálásával és rekonstrukciójávalkell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámiaburkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek. A munkálatok a műemléki tereket, utcai homlokzatot, mint a ház legfőbb értékeit nem befolyásolják és összhangban vannak az építéstörténeti tudományos dokumentáció-értékleltárában leírtakkal.

Hermesz János, a Párizs Property Kft. projekt menedzsere, a felújítást végző csapat vezetőjeként elmondta, „Az épület engedélyezési és kiviteli terveit az Örökségvédelmi Hivatal (Forster Központ) szigorú felügyelete mellett készítették el a tervezők. A ház műemlékileg kiemelt szerkezeteit felmérték, készítésének körülményeit megkutatták. A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, faportálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében pedig Budapesti és vidékirestaurátori műhelyekben újítják fel.”

A renoválás projekt menedzsmentjeként, és a nyitás után az épület üzemeltetőjeként a Mellow Mood Hotels ötcsillagos luxusszállodává varázsolja az épületet. Ahogy az építés korában a szakma jeles képviselői hozták létre ezt a különleges épületet, úgy a felújítás során is hozzáértő kezek gondozzák. A Market, az Archikon és az Óbuda-Újlak Zrt. szakembereinek segítségével a Párisi Udvar hamarosan újra régi fényében ragyoghat. A legfontosabb mérnöki, tervezői és kivitelezői feladat, hogy a műemléki kérdések és a mai kor mérnöki, gépészeti statikai, tűzvédelmi feladatai, valamint a luxusszálloda technológiai elvárásai észrevétlen természetességgel alkossanak egy egészet. Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, ezért a szálloda főbejáratát itt helyezték el, a Petőfi Sándor utca felől, gépjárművel elérhető módon. A hatszögű kupolás központi tér természetesen fogadja be a közönségforgalmi és lobby funkciót. A csatlakozó bár, étterem és kávézó életet lehel az egykor nyüzsgő térbe, közvetlen kapcsolattal a Ferenciek tere közönségével, a passzázs így a szállodai előtér funkció mellett az utca embere számára is elérhető lesz. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat.

Fazekas Tamás a jövőre nyíló szálloda majdani igazgatója elmondta: „A Párisi Udvar és passzázsa építészeti, iparművészeti kincs, ornamentális részletei, díszei a saját korában is elkápráztatták a látogatókat. A kiváló lokáció, a belvárosi forgatag, a tökéletes enteriőr luxusszállodaként eszményi otthont ad a világ bármely tájáról érkező vendégnek. A 110 szoba – ebből 18 lakosztály – nagy része a belső udvar köré szerveződik. Az udvar lefedésével hangulatos lounge szintet hozunk létre, melynek kristály-felülvilágítója méltó kortárs párja a passzázs üvegfedésének. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet tervezünk. A sarkokon, valamint a különleges hatszög alakú terekben egyedi lakosztályokat alakítunk ki, a szállodaszobákat pedig öt szinten helyezzük el. A nap minden órájában nyitva tartó passzázson nyíló éttermek és kávézók pedig nemcsak a vendégeket, hanem mindenkit sok szeretettel várnak majd.”

Az összesen 28 hónap felújítási és rekonstrukciós munkálatait követően, 12,5 milliárd forintos tervezett beruházási költség mellett, a 2000 m2alapterületű (közel 12000 négyzetméter beépített területű)Párisi Udvar előre láthatólag 2018 májusában-júniusában újra megnyitja kapuit.

 


 

A ház rövid története

A Párisi Udvar története építészeti és belsőépítészeti kialakításához hasonlóan kalandos. A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vette meg Budapest legdrágábbingatlanát, és a bazár épületét elbontották, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsenek. A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el, és 1909-1914 közötti években zajlott.  Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és Somogyi-féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette.

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek. Kiemelten fontos, hogy e patinás épület a hagyományok szem előtt tartása mellett úgy kap új funkciót, hogy az ötcsillagos szálloda, illetve a passzázs a budapestiek életének újra aktív részese lesz.


Forrás: NeoNoir

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások