hír pályázat tervek Liget Budapest Néprajzi Múzeum Városliget

Egy hét múlva a zsűri előtt az új Néprajzi Múzeum tervei

Világhírű építészirodák is versengenek a múzeum megtervezéséért


droID | 2016.03.29
Egy hét múlva lezárul a Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázat tervezési szakasza, így április közepén már zsűri elé kerülnek a pályázaton részt vevő 15 magyar és külföldi építésziroda által benyújtott tervek, az eredményhirdetés pedig május végén várható.

Az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény Városliget szélén álló épületének megtervezéséért összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda száll ringbe. A pályázók között van a világszerte számos remekbeszabott épületet tervező Zaha Hadid, a BIG, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture és a Coop Himmelb(l)au is.

A Városliget Zrt. a múlt év decemberében írt ki tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, az eljárásban többek között a római 21. századi művészeti múzeumot, a MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező, – az építész szakma Nobel-díját jelentő – Pritzker-díjat is elnyerő Zaha Hadid mellett a görög fővárosban épült Acropolis Museum (Bernard Tschumi Architects) és az új kaliforniai Google székház tervezői (BIG) is ringbe szállnak a magyar múzeum megtervezéséért.

A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő új otthona.

A pályázati kiírás itt olvasható: Liget Budapest.org   

Az építészeti tervpályázatnak köszönhetően végre méltó körülmények közé kerülhet a most az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő intézmény.  A decemberben kiírt pályázat eredményeként újabb világszínvonalú középülettel gyarapodhat a főváros. A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

Az új Néprajzi Múzeum építészeti tervpályázatán induló irodák: Zaha Hadid, Gmp Architekten, Architecture Studio, MVRDV, BIG–Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

A beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz.

Az évtized végére minden elemében megújuló Városligetben nem csak új intézmények épülnek, hanema régi épületek is megújulnak, egyben rehabilitálják és nagymértékben bővítik a Liget zöldfelületét is. A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósításában, így a Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd.


Forrás: Városliget Zrt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások