épületek

Egy Lindab csarnok anatómiája


pestimonika | 2013.12.17
A jászfelsőszentgyörgyi TSZ által építtetett, 1800 négyzetméteres gabonatároló műszaki és gazdasági tanulságai.
A gazdasági válság jelentős szemléletváltást hozott a beruházók körében. Akik a vállalkozás bővítéséhez vagy csupán szinten tartásához új épületet igénylő fejlesztés mellett döntenek, egyre körültekintőbben és a szakmai szempontokat még alaposabban mérlegelve keresik azt a csarnokot, amely hosszú távú, tartós megoldást nyújt, és a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja a leendő funkciókat. Ezek a motívumok vezérelték a Felsőszentgyörgyi Termelő Szövetkezet vezetőit is, akik az új gabonatárolót a Lindab Kft. könnyűszerkezetes rendszeréből építtették a jászberényi székhelyű Nagy Kft. munkatársainak közreműködésével.

Szabó János, a project helyi koordinátora elmondta, hogy egy korábban palával fedett silótárolójuk tetőzetét a Lindab trapézlemezeivel újították fel. Mivel nagyon elégedettek voltak a termék minőségével, a gyors kivitelezéssel, úgy döntöttek, hogy a teljes mértékben saját erőforrásból megvalósítandó új magtár terveit már kifejezetten Lindab csarnokként készíttetik el. A jelentős oldalirányú terhelést megtartó támfal, tehát a két méter magas vasbeton tartófal egy régebbi tároló nyomán eleve adott volt. A Nagy Kft., amely a TSZ által kiírt kivitelezői pályázaton nyerte el a munkát, ennek a struktúrának a felhasználásával építette meg a gabonatárolót. Baranyi Szabolcs, a kivitelező cég munkatársa szerint az ilyen szimpla, szigeteletlen épületek (mint pl. a jászfelsőszentgyörgyi magtár vagy pl. fedett tárolók, gépszínek, hidegraktárak) megvalósítására tökéletes megoldást nyújtanak az egyszerű trapézlemez profilokkal burkolt, acélvázas csarnokok, ahol a nagy méretek lefedése kis önsúly, nagy teherbírás, gyors szerelhetőség és esztétikus megjelenés mellett történhet.

„Ebben az esetben az 1800 négyzetméteres, 25 méter fesztávolságú és 72 méter hosszú csarnok tartószerkezetét a statikai számítások alapján méretre gyártott I-szelvényű gerendákból, a másodlagos teherhordó szerkezetet pedig a Lindab optimalizált Z-profiljaiból alakítottuk ki ún. átlapolásos-átfedéses rendszerben, a már adott 2 méter magasságú vasbeton támfalak fölötti három méteren. A homlokzatra LVP20-as, a tetőzetre pedig LTP45-ös Lindab lemezburkolat került. Az említett Lindab termékek úgy vannak kialakítva, hogy ezt a technológiát gyorsan és nagy pontossággal lehessen alkalmazni. Mivel az új gabonatároló 2500 tonnányi értékes terményt képes befogadni, különös figyelmet kellett fordítanunk a páratechnikai követelmények megvalósítására. Jászfelsőszentgyörgyön természetes szellőztetéssel oldottuk meg ezt a feladatot. A támfal és a külső trapézlemez között 50 cm-es légrést hagytunk körben az épületen. Ezt a felületet madárhálóval fedtük le a termény védelme érdekében. Meg kell említeni továbbá, hogy az ilyen jellegű acélburkolatú épületeknél ügyelni kell a párakicsapódás jelenségére. A bizonyos külső-belső légköri viszonyok mellett elkerülhetetlenül kicsapódó pára megkötésére a mennyezeten a speciális, páramegkötő filcréteggel gyártott Lindab tetőlemezeket használtuk, amelyek a belső felületen képződő kondenzvizet magukba szívják, megtartják, így megakadályozzák a lecsepegést. A fokozott szellőztetés révén a filcréteg ki tud száradni, így tartósan képes betölteni a páramegkötő szerepét.
Az épületben egyébként a világítást is természetes módon, ún. bevilágító trapézlemezek elhelyezésével oldottuk meg.”

Mint Baranyi Szabolcstól megtudtuk, az építkezés, amit az alapoktól az utolsó csavarig a Nagy Kft. dolgozói végeztek, március elején kezdődött és május 31-én történt meg az átadás. Ha a hosszúra nyúló idei tél nem akadályozta volna a munkálatokat, nagyjából két hónap alatt elkészült volna ez a hatalmas csarnok.

„Az épület megvalósítása számunkra rutinfeladat volt” – folytatja a szakember –, „hiszen a Lindab tökéletesen megtervezett csomóponti kialakításait, az anyagok kezelési, szerelési módját a cég évtizedes partnereként már számtalan csarnok összeszerelésénél volt módunk begyakorolni. Ez meggyorsította és megkönnyítette az építést.
A mezőgazdasági jellegű épületeken (magtárak, géptárolók, csibenevelők) kívül állítottunk már fel Lindab csarnokokat ipari tevékenységek számára. Az összetettebb, bonyolultabb funkciókat kielégíteni képes csarnokok esetében, mint pl. az a műanyag újrahasznosító üzem, ahol szintén ránk bízták a kivitelezést, természetesen már professzionális hőszigetelt épületburkolatokat is alkalmazunk. Ezt vagy az ún. szendvicspanel késztermékként gyártott elemek beépítésével tudjuk megvalósítani, vagy pedig a trapézlemez alá szálas hőszigetelő anyag és páratechnikai fóliák elhelyezésével (ún. helyszínen szerelt szendvicsszerkezet) .”

Mivel szakértőnk a beszélgetés során végig nagy lelkesedéssel beszélt a Lindabról, rákérdeztünk ennek az okára is.

„Ezzel kapcsolatban – mint azt feltehetően más Lindab kereskedők is teszik – említhetném a svédacél tűzihorganyzott termékek tartósságát, könnyű megmunkálhatóságát, a pontos szállítást, a szállítási sérüléseket megakadályozó, professzionális csomagolást, a pontos, továbbá naprakész ár- és műszaki tájékoztatást, a magas szintű szaktanácsadói hálózat működtetését és egyebeket. Viszont számunkra, akik kivitelezők is vagyunk, talán a legfontosabb szempont a megbízhatóság. A megrendelő ugyanis velünk áll közvetlen kapcsolatban. Mi visszük a bőrünket a vásárra. Nekünk kell kezeskednünk a megvalósult épület hibátlanságáért és tartósságáért. Ha esetleg a beépített szerkezeti elemek valamilyen meghibásodása fordulna elő, mi biztosak lehetünk abban, hogy a magyarországi gyártói bázissal rendelkező, a hazai piacon évtizedek óta jelentős elismerés mellett tevékenykedő Lindab Kft.-nél érvényesíteni tudjuk hosszú távon is azt a garanciát, amit a termékeinkre kaptunk. Azt kell mondanom, hogy a hazai könnyűszerkezetes építőipari piacon ez egyelőre ritkaságnak számít.
A praxisomban már sajnos olyan esetekkel is találkoztam, hogy az adott terméknél a bevonat takarta el az egyébként silány anyagot. Mivel első ránézésre a laikusok, de gyakran a szakemberek sem tudják megmondani, hogy miből is készült pl. az adott tetőhéjazat vagy falburkoló trapézlemez, hiszen a szín, a bordázat stb. nagyon hasonló, ezúton is szeretném felhívni az építtetők figyelmét arra, hogy a gyártmányok, termékek azonosítása és műszaki megfelelősége minden fázisban ellenőrizhető legyen. A visszaélések elkerülése érdekében a Lindab által gyártott termékek videojet-es jelöléssel vannak ellátva (terméktípus, profil, gyártási szám, gyártási idő stb.), illetve bizonyos elemekre (például ereszcsatorna betorkoló csonkja) dombornyomással a „Lindab” márkanév is felkerül, megkönnyítve ezzel a Lindab termékek egyértelmű beazonosítását. Ráadásul a termékazonosítás a jogszabály szerint kötelezően kibocsátott minősítési dokumentációkhoz (ÉME, TMI, CE-jelölés, Teljesítmény Nyilatkozat) való hozzárendelés miatt is fontos.
Úgy érzem, hogy a fentiekben elmondottakat a Jászfelsőszentgyörgyön megvalósult projektünk is jól példázza. A beruházók számára ugyanis a hosszú távú használhatóság, a praktikum, az egyszerűség és a költséghatékonyság, illetve – a már meglévő és felhasználandó épületrész okán – a könnyűszerkezetes rendszer rugalmassága voltak a legfontosabb szempontok. Az a tény, hogy már a tervek is kifejezetten a Lindab által biztosított anyagokra és szisztémára készültek, továbbá az, hogy az új magtár kifogástalanul működik, azt bizonyítják, hogy a Lindab Kft. – mind termékminőség, mind mérnöki megoldások, mind hozzáadott szolgáltatások tekintetében – tökéletesen megfelel ezeknek a kívánalmaknak.”

(x)
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások