hír cikk építészet Gary Chang Hong Kong minigarzon

Elképzelhetetlen valóság! – 24 szobás garzon is van Hong Kongban


donkanyar | 2012.08.27
Számunkra szinte elképzelhetetlen, hogy egy 32 négyzetméteres garzonban 24 szoba legyen. Gary Chang, Hong Kongi technofil építésznek viszont ez a feladat nem volt túl nagy falat: ő úgy újította fel a Hong Kongban található 32 négyzetméteres lakását, hogy azt 24 különféle módon lehet átalakítani.

Gary Chang építész 14 éves kora óta él a lakásban, még a szüleivel és három fiatalabb lánytestvérével költözött be az 1960-ban épült 19 emeletes toronyház 32 négyzetméteres lakásába. Mivel sokan éltek a kicsi lakásban, így akkor még a folyosón aludt, de ma már a saját tervezésű hidraulikus Murphy ágyán hajtja álomra fejét, mely napközben egy kanapé mögé van rejtve - írja a Gizmodo.com. Chang Domestic Transformernek, vagyis Házi Transformernek nevezte el alkotását, mely összesen 250 ezer dollárba került. Ezen kívül a díjnyertes építésznek összesen 24 szobát, vagyis pontosabban 24 különböző funkciót sikerült bezsúfolni a nagynak éppen nem nevezhető lakásba. Ezt Garynak egyébként úgy sikerült megoldania, hogy a fix tégla válaszfalak helyett mobil falakkal, polcokkal helyettesítette a szobákat. A megoldás tehát pofon egyszerű: a plafonról be kell lógatni egy sínrendszerrel tologatható térhatárolót, s ha ez kész, akkor tárolóelemek tologatásával a lakás pillanatok alatt átalakítható, így egy-egy újabb funkció helyezhető a fókuszba.
A lakásban jelenleg egyébként a tévé mögött rejtőzik a konyha, az ágy alatt a kanapé, a könyvespolc mögött egy szekrény, ami mögött a 190 cm-es fürdőkád, a kád fölött pedig a lenyitható vendégágy bújik meg. (A fürdőben egyébként a káddal még nincs vége a tisztálkodás örömeinek: a kád mellett ugyanis még egy gőzkabinnak is sikerült helyet szorítani.) Az elöltöltős mosó-, szárító- és mosogatógépek pedig egymás tetejére kerültek, hogy még kevesebb helyet foglaljanak az értékes négyzetméterekből.
A tervező a minigarzon egyetlen ablakát egy hatalmas, osztott, sárga üvegfelületre cserélte azért, hogy mindig napsütés hatását keltse a beáramló fény.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások