d.adel | 2018.03.10
Nagyméretű falak, belvárosi foghíj-beépítés, kiterjedt födémek monolitikus vasbetonból, az idő szorítása és a szakemberhiány – ezek a leggyakoribb indokok, amikor a terveken az előregyártott beton kéregfal és födémelemek jelennek meg.

Az előregyártott vasbeton kéregfalak és panelfödémek ismételt terjedését nem csak a technológiai kihívások gyarapodása, de a beépítés kevesebb helyszíni élőmunkaigénye is indokolja. Manapság a sokszor szakemberhiánnyal küzdő építkezéseken nem mindegy, milyen gyorsan épülnek a falak, vagy hány ember készít el egy-egy 500 négyzetméteres födémet.

Nem csupán a nagyméretű, közösségi vagy ipari igényeket kiszolgáló építményeknél, hanem akár családi házaknál is jelentkezhetnek azok a beruházói, tervezői igények és technológiai elvárások (pl. pincefalak vagy tetőtér-beépítés esetén), amelyek kielégítésére az előregyártott beton kéregfalak és födémek alkalmazása javasolt. A Leier előregyártott falai és födémelemei ugyanúgy megfelelnek egy magas akusztikai színvonalat kívánó tetőtér-beépítés vasbeton koporsófödéméhez, mint egy sűrű, városias terület foghíjbeépítése gyors kivitelezést igénylő szerkezeteihez.

Ami a tervezésen is múlik

Ha az épülettel kapcsolatos műszaki igényekre az előregyártott beton kéregfal vagy panelfödém a megfelelő megoldás, a Leier mérnökei támogatást nyújtanak a technológiában rejlő lehetőségek maximális kihasználása. A tervek alapján a cég által készített gyártmányterveken már megjelennek a szerelvényezést segítő elemek vagy pl. födémek esetén a tervezett áttörések. Mindezek nem csak az épület használata, de az elemek szállítási és beépítési gyorsasága, sőt, a gazdaságosság tekintetében is kulcsfontosságúak.

Például a zártsorú beépítés speciális igényei vagy a logisztikára, tárolásra rendelkezésre álló hely szűkössége, akár a városi forgalom, a szűk utcák adottságai miatt is szükséges lehet a pontos szállítási ütemezés, a gyors rakodás és a tárolási, feldolgozási idő legrövidebbre szorítása, amely esetekben az előregyártott betonelemek verhetetlenek.

Mit kínálnak az előregyártott kéreg- és tömörfalak

A minden esetben egyedileg készülő kéregfal egy nagyméretű, előregyártott vasbeton falpanel, amely kétoldali vasbeton kéregből és az ezeket összekötő hegesztett, térbeli betonacélrácsból, illetve a tervező által megadott mennyiségű falvasalásból áll. A kéregfal hőszigetelés nélküli, belső oldali hőszigeteléssel ellátott, illetve külső oldali hőszigeteléssel ellátott változatokban készülhet. A két kéreg közötti részt a beépítést követően a statikus tervező által meghatározott minőségű betonnal kell kitölteni, a fal a betonmag megszilárdulása után válik teljes értékű vasbeton szerkezetté.

A Leier kéregfal műszaki teljesítménye legjobban a foghíjbeépítések kemény körülményei között mutatkozik meg. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a kéregfal csak nagy építményeknél használható gazdaságosan: családi házak, sorházak, többemeletes házak, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági célú épületek építésénél is előnyöket kínál. Jó példa, hogy a Leier kéregfal koporsófödémként beépítve műszakilag szinte az egyetlen megfelelő megoldás a tetőtér-beépítések hangvédelmére. Ennél a megoldásnál az ellenzsaluzatot igénylő koporsófödémek ferde lemezsíkjait, valamint a térdfalakat az erre a célra tervezett és gyártott elemek alkotják.

A belső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalban a két kéreg közötti hézagban a külső kéreghez kapcsolódó hőszigetelés található, ami jelentősen javítja a vasbeton anyagú kéregfal hőszigetelő-képességet. Ez a megoldás jellemzően a foghíjbeépítések bütüfalainak építésénél előnyös. A gyártástechnológia lehetővé teszi, hogy igény eseten külső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalak készüljenek.

A Leier tömörfalak jellemzően a vázas szerkezetű épületek belső falaiként jelennek meg, de felhasználhatók külső térelhatároló, illetve lábazati elemként minden olyan helyen, ahol nincsen az adott falszerkezettel szemben támasztott hőszigetelő igény. A Leier tömörfalaknál nincs helyszíni monolit rész, a falakat száraz kapcsolattal csatlakoztatják.

A teljesítménynyilatkozattal rendelkező előregyártott Leier betonelemek egyesítik magukban a hagyományos betonanyag kedvező tulajdonságait: az állékonyságot és a mechanikai szilárdságot, a tűzbiztonságot, valamint a kiváló zaj és rezgés elleni védelmet a XXI. század követelményeinek megfelelő magas technológiai színvonallal.

www.leier.hu

(x)

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások