donkanyar | 2016.07.01
Esztergomban a Városháza első emeleti folyosóján megnyílt az Ybl Építéstudományi Kar hallgatóinak tervtárlata. A kiállítási anyag Esztergom belvárosának építészeti és tájépítészeti rehabilitációjáról szól. A kiállítás anyaga például az Európai Uniós pályázatokon való szerepléskor nyújt jelentős segítséget a városépítészeti, urbanisztikai témákban.

A megnyitón a tervek alkotói mellett az Építéstudományi Kar dékánja, Dr. Markó Balázs, és tanárai is jelen voltak. Esztergom belvárosának rehabilitációjáról gyakorlatilag annak 1970-es évekbeli betonépületekkel való beépítése óta folyik a közbeszéd. A régi építmények rekonstrukciója, az új épületek a régiekkel való összeillesztése látható most azon a tervtárlaton, mely a városrehabilitáció témakörben készült a város és a Szent István Egyetem egy korábbi megállapodása kapcsán.

Romanek Etelka polgármester elmondta, az esztergomi önkormányzat 2015 tavaszán kezdeményezte a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karával való szoros együttműködést, melynek célja, hogy az egyetem építész hallgatói Esztergom belvárosa érintett részeire tervváltozatokat készítsenek.

A tavaly indult munka elkészült, a mesterképzésben részt vevő hallgatók tablókba rendezve mutatták be június 27-én a városháza első emeleti folyosóján megnyílt tervtárlaton elképzeléseiket. A különböző elképzeléseket rajzok, látványgrafikák, valamint szöveges elemzések tették érzékletessé.
A hallgatók egy-egy elképzelt megrendelésnek eleget téve adtak címet munkáiknak, így többek között a Hévíz Könyvtár, a Kortárs Kulturális Központ, a Hídház, a Városi Művelődési Ház, a Fürdő Szálló revatalizáció, a Szabadidő Park, Játszóház és Kávézó, a Régészeti Kutatóközpont illetve Hévíz Strandfürdő névvel jelölve.

Esztergom polgármestere hangsúlyozta, a város és az Ybl Miklós Építéstudományi Kar közötti együttműködési megállapodást további, szakmai megállapodások követik, mégpedig a képviselő-testület döntése alapján a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Corvinus Egyetem tájépítész karával való együttműködési megállapodás előkészítését végzik az önkormányzatnál.

A most megnyílt szakmai kiállítás anyaga például az Európai Uniós pályázatokon való szerepléskor nyújt jelentős segítséget a városépítészeti, urbanisztikai témákban.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások