épületek

Építő-bűvészkedés a nagyvilágból


Java | 2016.02.01
Ki mondta, hogy nem sokrétű művészet az építészet? Az alábbi példák bizonyítják, hogy a technika határai kitágultak, és már csak a tervezői, kivitelezői fantázia együttműködése számít. A józan észre hallgatva azonban nem árt, ha élni és dolgozni is lehet ezekben a dőlt, táncoló, fejre esett épületekben. Mintha ez alapkövetelmény lenne...

Crooked House
A lengyel város dicsekedhet ezzel a kissé zilált, Crooked House-nak nevezett létesítménnyel, mely 2004 óta, mint "görbe ház", símul a Rezydent bevásárlóközpontba.

The Kansas City Public Library, USA
Kívül-belül könyv. Ha óriási könyveket látsz, akkor tudod, hogy itt csakis könyvtárról lehet szó. A kötetek pont úgy sorakoznak, mint a polcokon. Érdekesség, hogy a kansasi épület falát összesen 22 különböző című és műfajú könyv gerince díszíti. Ez az a hely, ahova egyszer minden könyvbarátnak el kell jutnia.

Hallgrímskirkja, Reykjavik, Izland
38 éven keresztül épült a lávafolyamra emlékeztető evangélikus templom a szigetország fővárosában, mely végül 1986-ra készült el. A láva nem kis szerepet töltött be az izlandi táj alakulásában.

WonderWorks, Charleston, USA
A fejjel lefelé épített ház gondolata csakis az Egyesült Államokban pattanhatott ki először egy kreatív elméből. A WonderWorks nem más mint egy szórakoztatóközpont, amelyben persze a lökött logika szigorú szabályai szerint fizikai és matematikai kiállításokat tekinthetünk meg. A példa ragadós, ugyanis ilyen különleges épülettel több helyen is találkozhatunk, például Orlandóban, Floridában vagy éppTennessee-ben.

The Forest Spiral, Darmstadt
A fantáziájáról elhíresült osztrák építész Friedensreich Hundertwasser U alakú háza, mely a tervezőre jellemző játékos jegyeket viseli, s 105 lakást foglal magában.

Casa Milà, Barcelona
Ahogyan sok más barcelonai épület, úgy a Casa Milà is Gaudí nevéhez kötődik. A különleges, 5 emeletes lakóház a Passeig de Gràcia 92. szám alatt található, építése 5 éven keresztül tartott, a tetejéről pedig csodaszép kilátás nyílik a katalán fővárosra.

Táncoló ház, Prága
Prága egyik modern nevezetessége a táncoló ház, amely Vlado Milunić és Frank Gehry műve. Elkészülte után rengeteg kritika érte, mondván nem illik a patinás prágai épületek közé, de idővel mindenki megbékélt vele és ma már a turisták is előszeretettel fotózzák.

Fotók: placestoseeinyourlifetime.com / news.buzzbuzzhome.com
Forrás: Femcafe.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások