rendezvény Építész Tervezői Nap épületburok

Épületburok koncepció – Építész Tervezői Nap november 10-én


pestimonika | 2011.10.25
A passzívháztervezésben elterjedt fogalom az épületburok, ami kifejezi az épületet körülvevő szerkezetek - tetők, homlokzatok, nyílászárók, padlók - egységes tervezésének igényét: csak folyamatos burok képes hőhídmentes, páravédelmi szempontból megfelelő, jó teljesítményű külső térelhatárolást nyújtani.

A hőszigetelés, a páratechnika és a légzárás szempontjai egyre inkább előtérbe kerülnek, ezeket pedig csak úgy lehet jól megoldani, ha a külső tértől elválasztó épületszerkezetek nemcsak egyesével felelnek meg a követelményeknek, hanem rendszerként is, amibe beletartozik a találkozási csomópontjaik helyes megtervezése és kivitelezése is.
A következő, november 10-i ÉTN a térelhatároló szerkezetek mindegyikét meg fogja vizsgálni ebből a szempontból. A konferenciasorozat szakmai védnöke, a BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszéke részéről Horváth Sándor egyetemi adjunktus – aki egyben a nap levezető elnöke is lesz - a nagytáblás fémlemez fedések részletmegoldásait fogja előadásában ismertetni . Dr. habil Reis Frigyes a homlokzatburkolatok hangszigetelési értékeivel foglalkozik majd. A hőszigetelésekről azt tanultuk, hogy a belső oldalon nem szabad őket alkalmazni. Bizonyos körülmények esetén azonban mégis csak elkerülhetetlenek. Hogyan lehet ezt a két szempontot összehangolni? – erre ad választ Kuntner Ferenc egyetemi tanársegéd előadása. Mindezeken kívül a BME Solar Decathlon Teamje is bemutatkozik majd.
Ezúttal sem marad el a tervezői napok lassan már hagyományossá váló, egy magyar építész külföldi szakmai tapasztalatait bemutató előadása. A november 10-i rendezvényen Nagy Borbálától Katalóniába fogunk kitekintést nyerni.
A legújabb építőanyagokat és építési rendszereket bemutató előadások ez alkalommal természetesen a külső térelhatároló-szerkezeteket járják körül. A résztvevők olyan szakmai finomságokkal is megismerkedhetnek majd, mint a hőmozgás okozta homlokzati deformáció kezelése könnyűszerkezetes burkolati rendszereknél. Innovatív hőszigetelések színesítik majd a palettát, a nyílászárók köréből pedig a működtető rendszerekről, a hővisszaverő ablakfóliákról, a tetősíkban fekvő bevilágítókról hallhatnak az érdeklődők. A tetőket is részletesen elemzi majd a tervezői nap, a rétegrendjük minden elemét illetően.

A részletes program itt olvasható.

Regisztrálni itt lehet.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások