hír épületek Zalaegerszeg

Európában egyedülálló járműipari tesztpálya első ütemét adták át Zalaegerszegen


Java | 2019.05.27

A világ húsz legmeghatározóbb járműgyártója és járműipari beszállítója közül 15-nek gyára működik hazánkban. Ez a tény indokolta, hogy egy évvel ezelőtt a miniszterelnök bejelentette egy speciális járműipari tesztpálya létrehozását.

Az alapkő letétele után egy évvel elkészült a ZalaZone járműipari tesztpálya első üteme, amely egy 45 milliárdos beruházás részeként, a Duna Aszfalt Kft., a Szabadics Zrt. és a TÁÉV Zrt. közös munkája. A tesztpálya második fázisa 2020-ra valósul meg. A 300 m átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya készült el elsőként. A körpályához összesen mintegy 50 000 tonna kőzúzalékot használtak fel. A 70-80 cm vastag kőalap révén évtizedekig jelentős terhelést lesz képes elviselni a pálya. A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki munkahelyet hoz létre. A 265 hektáros területen elkészült a két kilométeres kezelhetőségi pálya, ahol a menetstabilizálást, a kormány- és fékrendszert, vagy a sávtartó funkciókat tesztelik. A mintegy 300 m átmérőjű dinamikai felület 800 méteres ráfutósávval rendelkezik, ami egyebek mellett a "jávorszarvastesztek" elvégzésére is alkalmas, a fékek vizsgálatát pedig nyolc különböző sávból álló felületen végezhetik.

Elkészült a "smart city", vagyis okos város első öthektáros területe is, ami városi környezetet imitáló körülményeket biztosít a teszteléshez. A 2000 m2-es technikai épület 16 személyautó és három kamion elhelyezésére lett kialakítva, a 300 fős konferenciaterem pedig ugyancsak alkalmas járművek bemutatására is.

A második fázisban megépül a nagy sebességű viszonyokra alkalmas oválpálya, fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket, és további kiszolgáló épületeket húznak fel. A tervek szerint 2019 végére készülhet el a teljes beruházás. A nemzetgazdasági tárca és a magyar autóipar szereplői között a projektet támogató együttműködést már több tucatnyi vállalat és cégcsoport írta alá, köztük a Magyar Telekom Nyrt., a T-Systems Magyarország, az Elmű Zrt. és a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft.
Magyarország a régió autóipari nagyhatalmává kíván válni a Zalaegerszegi járműipari tesztpályával.

Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: Nyugat.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások