kiállítás épületek 2015 arab Egyesült Arab Emírségek Expo Milánó Norman Foster sivatag

EXPO 2015 Milánó – az arab pavilon – Norman Foster terve

UAE Pavilion – Milan Expo 2015 / Foster + Partners


Lekics Gábor | 2015.05.06
Az Egyesült Arab Emirátusok pavilonja is megnyitott a 2015-ös milánói EXPO-n. Az Arab Emírségek egy tradicionális sivatagi várost idéztek meg, a jellegzetes félhomályba burkolózó szűk utcácskák és a sivatagi látkép hangulatával. A tervezési munkára a méltán híres és ismert építészt, Norman Fostert és munkatársait kérték fel.

A pavilon az EXPO közepéhez közeli területen található, egy, a sivatagi tájat és növényzetét hűen idéző környezetben. A látogatók kanyargós, 12 méter magas falakkal szegélyezett kanyonszerű folyosón érkeznek meg a pavilon kiállítótereihez. A falak felülete a sivatag homokja által lecsiszolt sziklákra emlékeztet, még jobban erősítve a természet közeli hatást. Ugyanakkor az ősi sivatagi városok szűk utcácskáinak hangulatával is könnyen azonosulhatnak a vendégek. A falak acéltartókkal felfogatott üvegszál-erősítésű betonpanelekből állnak. Az épület tervezésénél lényeges szempont volt, hogy a kiállítás után a pavilont az arab országban újra fel lehessen állítani.

A falak 140 méter hosszan kanyarogva vezetik a látogatókat a kiállítóterekig. A pavilon főépülete térszervezésére a körkörös elrendezés jellemző. A nagy előadóteremre többrétegű héjként szerveződnek a kiállítóterek, valamint egy zöldellő oázis, mely üdén fogadja az épület látogatóit.

A nagy előadóterembe rámpán juthatnak fel a vendégek, ahol az Emírségek történetéről vetítenek ismertető filmeket. Interaktív kiállítások és informatív kijelzők kísérik a látogatók útvonalát, valamint egy különleges kiállítás is látogatható, melyen a 2020-as, Dubai-ban megrendezésre kerülő EXPO-ról kaphatnak előképet az érdeklődők.

Az épület ugyanakkor a jövőbe is tekint, hiszen egyfajta kortárs értelmezése a Fosterék Abu Dhabiba megálmodott Masdar City tervének, mely elsősorban a fenntarthatóságot szem előtt tartva próbál választ adni a sivatagi városok problémáira. A tervezés során a LEED irányelveit szem előtt tartva, egyszerre alkalmaztak aktív és passzív technológiákat a pavilon komfortjának biztosítására. Az újrahasznosíthatóság és újra felépíthetőség alapgondolata volt a projektnek.

Nézzük mit nyilatkozott Norman Foster a pavilonnal kapcsolatban:
„Nagyon büszkék vagyunk, hogy minket választott ki az Egyesült Arab Emírségek a tervezési munkára. Érdekessége volt a munkának, hogy egyszerre két, egymástól eltérő klímájú helyre kellett tervezni a pavilont. Egyrészt Milánóba kellett egy komfortos, kényelmes teret létrehozni a kiállítás idejére, mindezt úgy, hogy a későbbi Emírségekben történő felállítás után is működtethető és kényelmes legyen az épület, ahol folyamatos tűző napnak lesz kitéve. Az alapötleteket az ősi városok világából és a sivatagi tájképből merítettük. Emellett kihasználtuk az elnyúlt formájú pavilon adta lehetőségeket, például a kanyonszerű bejárati rész hangsúlyosságával. Ez a folyosó ösztönösen vezeti a látogatókat a kiállító- és előadóterek felé.”

Gerard Evenden, a Foster + Partners iroda ügyvezető igazgatója a következőket emelte ki:
„A pavilonunk egyedülálló módon mutatja be a sivatagi tájat és az arab ország építészetét. Az Emírségek életében mindennapos a küzdelem az éghajlati adottságokkal és a vízhiánnyal, azokkal a problémákkal, melyek hamarosan a világ egyéb pontjain is mindennapi gondokká válnak. A projektünk megoldást kíván nyújtani a fenntartható életre a sivatagi körülmények között, demonstrálva a passzív tervezési eszközök jótékony hatását a modern közösségek életében. Mint ahogy a Shanghai EXPO-n bemutatott arab pavilon esetében, úgy itt is a kiállítás után újra felépítésre kerül majd a pavilon az Arab-félszigeten elterülő országban.”

Építészet: Foster + Partners
Helyszín: Ingresso EXpo, Via Giorgio Stephenson, 107, 20157 Milano,Italy
Közreműködők: The National Media Council, United Arab Emirates, Chairman, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan and Commissioner General Salem Al Ameri
Megvalósulás éve: 2015
Fényképek: Filippo Poli, Foster + Partners

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások