családi házak Casa Blanca családi ház Lima Martín Dulanto Peru

Fehér ház narancs lépcsővel

Casa Blanca / Martín Dulanto


Lekics Gábor | 2015.05.04
A perui tengerparton, Limától 100 kilométerre délre található egy letisztult formavilágú, ugyanakkor formabontó elemekkel hivalkodó izgalmas családi ház.

Az Ázsia körzetben álló ház három szintet foglal magában: pincét, földszintet és tetőteraszt. Mindezt egy masszív tömegbe rejtette Martín Dulanto.

A pinceszinten kaptak helyet a hálóhelyiségek. Az éjjeli pihenőfunkciónak sajátos, zárkózott légkört adnak a magasan elhelyezett vonalszerű ablakok, amelyek csak a szükséges mennyiségű fényt és levegőt engedik be a külvilágból. Három hálószoba található itt, mindegyikük saját fürdőszobával.

A közösségi tér a földszinten helyezkedik el, egy közös teret adva a nappali-konyha-étkező hármasának. A padlótól plafonig üvegezett homlokzat teljes átláthatóságot és szoros kapcsolatot biztosít a kerttel. Található még ezen a szinten egy további hálószoba, és egy vendégszoba is.

A tetőterasz nyitott és fedett részein egyaránt remek alkalom nyílik a kikapcsolódásra egy nehéz nap után. Sütögető hely, napozóterasz és medence biztosítja a háziak kényelmét.

Az épület központi magjában kapott helyet a fő közlekedési útvonal. Az épület szintjeit egy extravagáns, narancssárga színezetű csigalépcső köti össze. Az épület letisztult szín- és formavilágából teljesen kitűnik ez a szerkezet, sajátos hangulatot biztosítva a háznak.

Építészet: Martín Dulanto
Társtervezők: Raúl Montesinos, Dora Gonzales, Martha Leiva
Kivitelezés: Taller 33
Statika: Jorge Avendaño

Helyszín: Asia District, Peru
Alapterület: 84.0 m2
Megvalósulás éve: 2014

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Juan Solano

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások