Lekics Gábor | 2016.01.24
A kínai Hangzhou külvárosában fekvő Xixi nemzeti park lápos vidékét több mint ezer éve formálják az emberek. A különleges táj, az építészet és a víz közötti szoros kapcsolat teszi egyedi hangulatúvá Xixi vidékét. Ezen körülmények közé kerültek a David Chipperfield irodája által tervezett apartmanépületek.


Az apartmanházak szabálytalan csatornákkal és tavacskákkal vannak körbevéve, mintha csak véletlenszerűen kerültek volna a háborítatlan vadon közepére. Ez a hangulat jellemző egész Xixi-re, melyre külön ráerősít a szürke kőépületek kontrasztja a zöld mocsárvilág színeivel.



Az apartmanok hatalmas szürke betonalapzatokon állnak. A házak csoportját különböző szintmagasságokon helyezték el, falakkal és mellvédekkel szaggatva meg soraikat.



A épületek belsejéből kitekintve a teljes belmagasságú nyílásoknak köszönhetően úszó házaknak tűnnek, hiszen a kilátást a vizes környezet uralja.



Helyszín: Hangzhou, Zhejiang, China

Alapterület: 11 800 m2

Megvalósulás éve: 2015



Építészet: David Chipperfield Architects

Dizájn: Mark Randel

Projektmenedzser: Libin Chen

Építész munkatársak: Ilona Priwitzer, Manh Kinh Tran, Sascha Jung, Samson Adjei

Építészeti partner: ECADI (East China Architecture and Design Institute)

Tájépítészet: Belt & Collins

Szerkezettervezés: ECADI

Közműtervezés: ECADI

Projektmenedzser: Hangzhou Westbrook Investment

Ügyfél: Hangzhou Westbrook Investment



Forrás: ArchDaily

Képek: Simon Menges, David Chipperfield Architects


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások