Timaffy | 2023.03.24

A felújítás sokszor olcsóbb és környezetbarátabb megoldás, mint új építése. Ezért döntött a régi könyvtár felújítása mellett a Jyväskyläi Egyetem vezetése is. A könyvtárat Arto Sipinen építész tervezte, és 1974-ben adták át. A felújítástért pedig az építész fia, Ari Sipinen felelt.

A Jyväskyläi Egyetem – eredeti nevén – „Sárga” könyvtárának épülete szerves része a campus jelentős építészeti együttesének, amely a XIX. század végén Constantin Kiseleff által tervezett szemináriumi épületekkel kezdődik, és Alvar Aalto 1951-től 1971-ig tartó munkásságával folytatódik. Amikor 1974-ben elkészült, a Jyväskyläi Egyetem könyvtára, amelyet Arto Sipinen építész tervezett, olvasótermi teret tekintve az északi országok legnagyobb tudományos könyvtára volt. Az építész fia, Ari Sipinen (Architects Sipinen Oy) felújításával a könyvtár továbbra is a diákok találkozóhelye maradt. Ugyanakkor szélesebb közönség előtt is megnyitották. Új nevet is kapott: Lähde – Forrás.

A felújítás során az eredeti térelképzelés és színvilág megtartása mellett az egyetem jövőbeni igényeinek megfelelően alakították át az épületet. Az eddig raktárként működő alsó, két pinceszintet a födémeket áttörve csatlakoztatták a felsőbb emeletekhez. A végeredmény egy ötszintes, világos közösségi és tanulási tér lett.

A pillérkeret által meghatározott épületen az egyetem területe felőli homlokzaton új, nagyméretű ablakokat nyitottak. A könyvtár épületének közepén acélrácsra támaszkodó felülvilágítóval fedett háromszintes terem található. A felújítást az eredeti építészeti és belsőépítészeti megoldásokat tiszteletben tartó szemléletmód jellemzi. A végeredmény a megújult tanulási környezet, amely világos, könnyen hozzáférhető, és segíti a látogatókat.

Az eredeti bútorokat és a belsőt Torsten és Vuokko Laakso tervezte az 1970-es években. A felújítás tér- és belsőépítészetért Merja Kiviranta építész, a BST Arkkitehdit Oy. munkatársa felelt. Az eredeti bútorokat felújították, és az eredeti minta szerint szőtt jellegzetes, fekete-fehér csíkos „Jyväskyläi Nyár” szövettel borították.

A könyvtár tere nyitott, ahol az olvasótermek és a helyi raktárak össze lettek kapcsolva, így a látogató maga veheti le a polcokról a könyveit az olvasóteremben. Ma 850 munkaállomás és több mint 60 kilométernyi polc található itt.

A könyvtár épületének külső homlokzataiban használt vörös téglaburkolata a szemináriumi épületek régi cári idők kaszárnya stílusára emlékeztet. Ugyanígy a pillérek burkolataként használt kék alumíniumlemez is rokon a régi épületek ereszének kék színével. Külsőleg a legszembetűnőbb változás az új lépcső, amely közvetlenül a főbejárathoz vezet. Korábban a könyvtárba az oldallépcsőn keresztül lehetett bejutni.

A finn építészek szövetsége, a SAFA (Suomen Arkkitehtiliitto) videója

  • Építészet | Architects Sipinen Oy / Ari Sipinen
  • Belsőépítészet | BST-Arkitehdit Oy / Merja Kiviranta
  • Megrendelő | Suomen Yliopistokinteistöt Oy
  • Fővállalkozó | Skanska Talonrakennus Oy
  • Alapterület | 11 500 m2

Forrás: Arkkitehtitoimisto Sipinen Oy, Betoni, Safa, Yle

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások