Timaffy | 2021.11.01

Időről időre felbukkannak hírek forgó házakról. Finnországban is van egy ilyen nyaraló, a Puruvesi tó partján álló „Villa Pyöriäinen”.

A ház tulajdonosa, a most 78 éves Seppo Kärkkäinen még 1998-ban vette meg a 200 méter hosszú, 20 méter széles földnyelvet, amely Finnország legnagyobb tórendszerének, a Nagy-Saimaanak egyik tavába, a Puruvesibe nyúlik be. Szeretett üldögélni a félsziget végén, a tó partján, de a csípős szél gyakran terelte védettebb helyre. Sokat törte a fejét, hogyan építhetne olyan házat, ahol a feleségével a teraszról élvezhetik a csodás kilátást, de közben a széltől is védve vannak. A fémiparból nyugdíjba vonult Kärkkäinen – akinek az édesapja is feltaláló volt – évekig tervezte körbeforgatható házát. Általában a nap felé forgatják a villát, de a múlt nyáron többször volt olyan meleg, hogy az árnyékos oldalt választották. Ha fúj a szél, akkor pedig azzal ellentétes irányba állítják be az épületet. 

Videó a forgó házról az Iltalehti cikkében

Szerencsére a helyi főépítész nyitott volt Seppo Kärkkäinen ötletére, de sokáig tartott, amíg elkészültek a tizenkét szögletű, felülről pillangóra emlékeztető ház végleges tervei. Az alapba 96 tonna betont, 4 tonna acélt és egy négyméteres görgőscsapágyat építettek be. A csapágyat egy roncstelepen találta, és eredetileg egy vezetékek fektetése során használt kotrógép alkatrésze volt. 
Maga a ház egy vasbeton lemezen nyugszik, ez alatt található a betonalapba fektetett görgőscsapágy. A ház forgatásához egy 0,75 kW-os villanymotort használnak. A ház körülbelül fél óra alatt fordul körbe, és a motor kikapcsolása után még egy métert fordul tovább a tehetetlensége miatt. A víz- és elektromos vezetékek a ház közepén kaptak helyet.

Még egy videó a forgó házról a Maaseudun Tulevaisuus cikkében

A ház a 2000-es évek elejére készült el, de 2007-ben egy tűzben az egész leégett. A tüzet a szauna acélkéménye okozta. Seppo Kärkkäinen nem adta föl, újjáépítette a házat. Előtte a tetőtérben kisebb hálófülkék voltak, az újjáépítéskor a tetőt megemelték, és több hálószobát alakítottak ki a fölső szinten. 
A szauna acélkéménye ugyan megfelelt az akkori előírásoknak, de pont az ő tüzük miatt szigorították a szabályokat. Így az új szaunához most tűzbiztos téglakémény épült. Szerencsére az alap nem sérült meg a tűzben, így az eredetire építették föl az új házat. 

A forgatásnak köszönhetően a ház külső festését is egyszerűen oldják meg. A festő csak egy állványt állít föl, és ha végzett az előtte álló résszel, a házat csak elfordítják előtte, jöhet a következő szelet. Ennek köszönhetően hat óra alatt elkészült az egész ház festése. 
Seppo Kärkkäinen felesége súlyosan megbetegedett, így manapság ők keveset vannak a nyaralóban. De hogy ne álljon üresen, az épület bérbe adják. 

Forrás: Maaseudun Tulevaisuus, Iltalehti, Villa Pyöriäinen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások