cikk blog fűtéskorszerűsítés környezettudatosság LED izzó takarékoskodás

Fűtés hagyományos izzóval - avagy társasházi épületfizika


Ghile Gábor | 2012.12.11
Világvégéről, ökolábnyomtól, környezettudatosságtól hangos a fejlődő világ szak(?)sajtója. Ebben a cikkben a saját tapasztalatait osztom meg a kedves olvasóval, remélhetőleg Önöknek is pénzt spórolva!

Kíváncsian várom, mikor kezdődik a fűtési szezon. Most, mikor e karakterek a képernyőre íródnak, november 28-a van. Kint 11 fok van az időjárás szerint, bent 22 fokot mutat a drótnélküli digitális termosztát (Computherm 097 FR a típusa - nem a reklám helye, nem volt szívem falat bontatni és egy újabb kábelt behúzni), így van egy újabb órám, és valljuk be: kétévente egy újabb ceruzaelemmel gazdagítom az elemgyártókat és a kereskedőket. Mentségemre szóljon, az elemeket a kijelölt gyűjtőkontérbe helyezem. Amúgy programozható is a kicsike, így félórás intervallumok szerint lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, ezáltal napközben nem kellene annyit fűtenem. De, mint mondtam, egyelőre így sem kell: ennek pedig sok-sok oka van - nem tisztem rangsorolni, de könnyebb ás átláthatóbb így pontokba szedve.

1. A társasházi lakás adottságai igen kedvezőek: a 38 négyzetméteres lakás tájolása déli, ezáltal szinte egész nap besüt a sok-sok szoláris nyereséget termelő nap.

2. Jó sok éve már, hogy kicseréltettem a régi ablakokat - tokostól! - 4-16-4 Low-Emission bevonatú, töltetlen nyílászárókra. Az erkélyajtó üvege a szélesség/magasság aránya miatt (235/75) 3+3-16-4 üveget kapott - én ugyanis nem szeretem az osztóbordát. Sajnos kihagytam a redőnyt, pedig azzal tovább javulna a hőszigetelés, nyáron pedig jobb tenne a klíma. Utólag nincs szívem kisebbíteni a bevilágító felületet - én is, a növényeim is szeretik a napot...

3. A konvektorokat sok-sok éve egy egyszerű turbó-parapetes cirkó helyettesíti: a konyhaszekrénybe rejtett készülék fűti a radiátorokat és a törölközőszárítót. Az aprócska egyedi fűtési rendszer a szerelő szerint állítólag mindössze 5 liter vizet keringtet - a visszatérő víz alig hűl le, a cirkó így sokszor kikapcsol - már ha megy a fűtés.

4. Hála Istennek, sok-sok éve a közös képviselőnk javaslatára jelentkeztünk egy önkormányzati és országos pályázatra, ahol nyertünk is 50 + 25 % vissza nem térítendő támogatást. Majd' két évet csúsztak a kivitelezéssel - időközben az állami támogatás miatt 10 cm-es hőszigetelést kellett felhasználni (építészként én ennek persze örültem - az idő pedig engem igazolt).

5. Mint mondtam, a lakás tájolása példaértékű, és mivel a szomszédjaim "körbefűtenek" (alulról, felülről, oldalról), rendkívül kicsi a lehűlő felület. (Lehűlő felület/fűtött térfogat arány - A/V)

6. Amúgy sem szoktam 21 foknál többet beállítani: az iskolában 20 fokot tanítottak, így van értelme dunyhát és pulóvert használni - elvégre tél van, nem igaz?!

7. Novemberben már nem alszunk nyitott ablaknál, és hiszek a gyors, erős átszellőztetésekben - ez jó tesz a levegőcserének, de a nagy hőtároló tömeggel rendelkező falak kevéssé hűlnek le. Egy rekuperátorral (hővisszanyerős légcserélő) még ennél is kevesebbet kellene fűtenünk, de egyelőre ennek nem látom a megtérülési lehetőségét.

8. Egy barátom elgondolkoztatott, hogy vegyünk-e LED lámpákat. Ami a számokat illeti, elgondolkozatató a beszerzése, de a mérnökemberben elindult a számláló: mint tudjuk, energia nem vész el, csak átalakul. Nyáron természetesen egyértelmű a helyzet az energiatakarékos izzó javára: nemcsak kevesebb áramot fogyaszt, de a hőterhelés is kedvezőbb. Márpedig ki akarna fűteni nyáron?! De mi most ugye téli üzemmódban vagyunk, és ilyenkor minden áramveszteség "ajándék" hőt termel. De mennyit is?!

A gépészmérnökök tudtommal 100-120 Wattal számolnak emberenként. Durván hangzik - ez mégsem a Mátrix, hanem a valóság -, de attól még így van: mi emberek is termeljük szépen a hőt...
TV-m nem lévén a laptop is megeszik 90 wattot (a 17 colos képernyő és a négymagos proci "átka"), a hűtő is megy, meg az lámpák is fogyasztanak 40-80-100 Wattot. Ha a projektor, az erősítő, és a DVD-lejátszó is megy filmnézéshez, akkor hozzájön még 250-300 Watt. És a mosógépet még be se kapcsoltam...Szóval ha igazán öko akarnék lenni, akkor nyáron illene LED-tv-t használnom USB-ről, meg LED-lámpát. Kicsit sok szó esett a villanyról, remélem nem gáz...

9. Apropó: gáz. Hiszik vagy sem, tavaly összesen 120 m3 gázt használtam el egy fűtési idény alatt. Igaz, néha a páromnál aludtam és ritkán főztem. Nem hiszek a véletlenekben, de véletlenül júniusban jöttek is mérőórát ellenőrizni az illetékes elvtá...azaz gázszerelők. És két karcolás miatt jött a jegyzőkönyv és a magyarázkodás - én balga gyanútlanul kulcstartónak mertem használni a gázórát. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy nyoma sincs a buherálásnak, és sok-sok hét után erről levelet is kaptam: jó magyar hivatalos szokás szerint fél oldal jogszabályokra való hivatkozás és a végén egy kurta sor, amiért elnézést kérnek az esetleges kellemetlenségekért. Az elmúlt öt hónapban 20 m3 gáz fogyott. És felszereltem három félbevágott svéd/kínai1 kiskutyát - sok időt spórolok a kulcs-nem-kereséssel ezáltal, de a párom ezt persze megcáfolja:).

A lépcsőházi beszélgetések szerint másoknak is legalább a felére esett a gázszámlája, sajnos a konvektorok hatásfoka jóval rosszabb, mint a turbós cirkóké, és a felső emeleti szomszédoknál a zárófödém hőszigetelése (lapostetőnk van) is változatlan maradt. Egyszer még visszatérek erre a témára, mert országunkban majd' százezer embert érint ez a probléma - a nyári túlmelegedésről nem is beszélve.

Summa summarum: mi kell egy olcsó fenntartású lakáshoz? Jó lakóközösség befizetett számlákkal, előtakarékoskodással (Lakáskassza - ha jól emlékszem), legalább 10 cm-es hőszigetelés, low-emission bevonatú ablak (2008. szeptembere óta kötelező!), egy szabályozható termosztát, és az, hogy ne legyen 25 fokos hőmérséklet télen a szobában.

Remélem sokaknak segít, hogy megosztottam Önökkel a mindennapi gyakorlati takarékossági tippjeimet. Eközben Holle anyó beterítte az országot a hótakarójával, és végre fűtök én is. Két hét alatt újabb 8 m3gáz fogyott...


GG


AZ Ybl Miklós Műszaki Főiskoláról utólag is köszönet Dr. Osztroluczky Miklósnak - akinek "hála" a harmadik szemeszter hallgatói létszáma néha "megfeleződött", de tizenöt esztendő után is van mire emlékeznem épületfizika tantárgyból...


Lábjegyzetek:

1 - NAgy svéd bútorgyár - lásd a képen, mielőtt az állatvédők meglincselnek a félbevágott kutyáért...

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások