hír exkluzív épületek könyvtár bővítés finn építészet Finnország

Fyyri, régi-új könyvtár Kirkkonummiban

Új szívet kapott a finn kisváros


Timaffy | 2021.05.08

Finnországban mára a könyvtárnak nem a könyvek kölcsönzése a legfontosabb feladata, hanem a helyi közösség számára biztosít multifunkcionális teret. Minden ország maga dönti el, mennyit költ kultúrára és közösségi életre, Finnország ebben példamutatóan élen jár.

Kirkkonummi 40 000 lakosú tengerparti kisváros Dél-Finnországban, Helsinki központjától 30 kilométerre nyugatra. A városka egy középkori kőtemplom köré épült, emellett állt az 1982-ben épült régi könyvtár, amit mára kinőtt Kirkkonummi. Így jelentős fejlesztés mellett döntött a város, kibővítették, duplájára növelték a régi könyvtárat, amelyet magában foglal az új épület. Ez a megoldás érdekes szögeket és tereket hozott létre az új könyvtárban. 
A könyvtár egy pályázaton a Fyyri (fűri) nevet kapta, a szó svédül van (fýri), de finnül leírva, jelentése a „gőzhajó kazánja”. A környéken jelentős, 17%-os svéd kisebbség él, ez is befolyásolta a névválasztást.

A város központjában, a templom mellett álló könyvtár különleges látványt nyújt. A Fyyri a tudás temploma lett. Az épületbe sok természetes fény jut be, a tervező, Teemu Kurkela szerint ez is hangsúlyozza az épület szakrális jellegét.
A Fyyri már a finn könyvtárak új generációját képviseli az Oodihoz, a nemrég épült új helsinki központi könyvtárhoz hasonlóan, amelyet a Metszet 2019/4. számában részletesen is bemutattunk. 


A könyvtárat bemutató videó Tapio Snellman munkája

Az épületben visszatükröződik a város környezete: a szigetvilág, a tenger és a Kirkkonummihoz tartozó Porkkala-félsziget, amely a II. világháborúban stratégia jelentőségű volt a Balti-tenger védelme során. 
Az anyagválasztás különleges, mert a rézlemezekkel borított épület ritka Finnországban. Viszont a könyvtár belsejében hagyományosan sok fát, faburkolatot használtak. De a réz is visszaköszön a belsőépítészetben, megjelenik a lámpák, a korlátok, az asztallábak anyagaként is.

Az új könyvtárban kapott helyet az ifjúsági tér, a kisgyerekek zenés játszóháza és a „lakók parkja”, ez egy szakemberek által vezetett találkozóhely a kisgyermekes családok részére. 
A könyvtár betonszerkezetű, amely körülöleli a fő olvasóterem belső terét. Az oszlopok és gerendák felületei szabadon maradtak, és természetes fényt engednek be a térbe. Ez a finn természet, az erdő hangulatát idézi. Egy másik, kötetlenebb olvasóterem a templom tornya felé néz, és 50 méter hosszú fedett teraszra nyílik. Ez a 198 m2-es újság- és folyóirat-olvasó egyben kávézó is, amelyet az önkormányzat üzemeltet, itt munkanélkülieket foglalkoztatnak. 

2019 márciusában csődbe ment a kivitelező Rakennus Omera Oy, a cég fizetésképtelenség miatt indított eljárást önmaga ellen. A munkát 2019 nyarán az SRV vette át, ők fejezték be a munkát.

  • Építész és belsőépítész tervező: JKMM Arkkitehdit
  • Építészek: Teemu Kurkela főépítész, Jukka Mäkinen projektépítész, Tiina Rytkönen belsőépítész
  • Cím: Kirkkotori 1, Kirkkonummi
  • Alapterület: 4700 m2 
  • A régi könyvtár tervezője: Arkkitehtitoimisto Hansson, 1982

Képek: Tuomas Uusheimo, Pauliina Salonen, Marc Goodwin
Forrás: JKMM, JKMM, Ilta-Sanomat, SRV

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások