pestimonika | 2011.01.21
Nemrég nyitott meg egy dél-svéd kisvárosban, Kumlában az Örsta Gallery, az épületet a stockholmi Claesson Koivisto Rune építésziroda tervezte.
Az új múzeumépület a dél-svéd alföldön, rétek és mezők között fekszik. A nagyobb hatás kedvéért az építészek egy kis mesterséges dombon helyezték el a házat, ami az eresz íves vonalát mintegy megtükrözi és a vizuális effektust felerősíti. Ezenkívül optikai csalódást is eredményez: a szemlélő a homlokzatokat is kissé ívesnek látja, pedig ezek teljesen sík felületek és merőlegesek egymásra.
A körülbelül hét méter magas épület méreteit, léptékét távolról nehéz felmérni, megbecsülni. Az optikai csalódásokat, a trompe-l’oei hatást a tervezők a nagy ablak- és ajtónyílásokkal is fokozzák.
Egy másik trükköt is elkövettek az építészek a homlokzatokkal kapcsolatban: a fehér vakolatba kis üveggyöngyöket kevertek, így amikor a galériát kívülről megvilágítják, úgy néz ki, mintha belülről sugározná a fényt.
A háromszázötven négyzetméteres belső tér egyszerű és fehér, a padlót is beleértve. A kisszámú ablaknyílás mellett a kiállított műtárgyak a tetőn keresztül, fénycsatornákon át kapnak megvilágítást.

További információ:
www.claessonkoivistorune.se
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások