donkanyar | 2013.10.21
Makovecz Imre hagyatékának méltó gondozása érdekében a kormány az építész életművének monografikus feldolgozásának többnyelvű kiadásáról, valamint a munkásságát bemutató reprezentatív kiállítás létrehozásáról döntött. Szintén napirendre került, hogy az állam felépítse-e a 2011-ben elhunyt építész Szentek és Kárhozottak templomát, vagy sem.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész életművének gondozásáról döntött a kormány, az erről szóló határozat Magyar Közlönyben jelent meg. A határozat szerint a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere megvizsgálja, hogy nemzetközi viszonylatban milyen szervezeti keretek között népszerűsíthetők a magyar organikus építészet kiemelkedő alkotásai, hogyan örökíthető meg Makovecz Imre munkássága. Ezen kívül áttekintik az alkotó településfejlesztési-épülettervezési modelljét, és annak alapján bővítik a főépítészek továbbképzési programját. A kormányhatározat kitér Makovecz Imre hátrahagyott terveinek áttekintésére, az általa tervezett és megvalósított kulturális, oktatási, egyházi épületek értékeinek megóvásának és helyreállításának, valamint az egyes alkotások műemléki védelem alá helyezésének lehetőségére is.

A fentiek tudatában okkal merül fel a kérdés, hogy vajon megépülhetnek-e olyan Makovecz által megálmodott épületek, melyek vitákat váltottak ki. Ilyen például a budapesti Szentek és Kárhozottak temploma, amely parázsló vitát generált. Az Apor Vilmos téren még a II. világháború előtt kezdték meg egy nagyobb templom építését, az azonban sosem készült el. A Makovecz Imre tervei által megálmodott katedrális méretű, összetett szimbolikájú épületének terve arra a 2004-es pályázatra készült, amelyet tanítványa és egykori alkotótársa, Nagy Ervin országos főépítész még XII. kerületi főépítészként írt ki az időközben a plébánia tulajdonába visszakerült területre.
2011-ben a Heti Válasz írásában az volt olvasható, hogy a templom megépülésének már akkor két komoly akadálya volt: az egyik a pénz hiánya, a másik pedig az, hogy a katolikus egyháznak nincs szüksége a kiszemelt területen egy ekkora épületre. Az egyház akkoriban oly annyira ellenállt a templommal kapcsolatos terveknek, hogy a jobboldali sajtóban hiába is buzdítottak többen is a mű megalkotására, a Civil Összefogás Fórum pedig hiába indított 500 ezer forint kezdőtőkével gyűjtést "a nemzeti feltámadásért és összefogásért imádkozó és küzdő összmagyarság szent helyének" létrejöttéért, a püspöki kar közleménye mindent felülírt. Véleményük szerint a templom építéséről az egyház dönthet, az ő szándékuktól eltérően ezt nem lehet indítványozni, sőt az engedélyük nélkül gyűjtést sem szabad kezdeményezni. Hogy mi lesz a templommal, azt a jövő dönti el, ám mint azt nemrég megírtuk: Szigetvár központjának felújításával befejeződött az 1987-ben pénzhiány miatt félbehagyott, Makovecz Imre által tervezett Vigadó továbbépítése. Itt.

forrás: MTI/hetivalasz.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások