exkluzív épületek építészet építészettörténet archeológia

Gyermeklelkű épület

Egy közel két évtizedes templomépítés története képekben


Archigram | 2022.01.30

Prof. Dr. Nemcsics Ákos építész kiállítása nyílik Gyermeklelkű épület – Egy közel két évtizedes templomépítés története képekben címmel 2022. február 02-án, szerdán 18:00 órakor a Párbeszéd Házának Faludi Galériájában.

A Párbeszéd Házának (1085 Budapest, Horánszky utca 20.) magasföldszintjén, a Faludi Galériában Prof. Dr. Nemcsics Ákos építész kiállítása nyílik Gyermeklelkű épület – Egy közel két évtizedes templomépítés története képekben címmel, 2022. február 02-án, szerdán 18,00 órakor.

Köszöntőt mond Kákonyi Júlia, a Faludi Galéria vezetője.
A kiállítást megnyitja Szende Árpád Alpár-díjas építész.

A kiállításon a megépített templom építéstörténete szerepel tablókon rajzokkal, fotókkal.

Nemcsics Ákos, aki a rekonstrukciós terveket készítette, egyetemi hallgatóival, későbbi barátaival, nyári Öko-táborok keretében, a Gerecsében Baj község határában lévő Öreg-Kovács-hegyen feltárt kerektemplomtól nem messze, az ún. Ágoston-ligetben, új épületként, rekonstrukcióként építette fel a templomot középkori anyagokkal, épületszerkezetekkel és szerszámokkal, eszközökkel.

Kísérleti archeológia és építészettörténet volt az új épületként történő rekonstrukció módszere, mely csak kevés példával szolgált ez ideig a világban, és azok is inkább nem maradandó anyagokból épültek. A kísérleti rekonstrukció két nagy részre osztható, mely a tervezés és a kivitelezés. De, mint a középkorban, nem lévén külön tervező, csak építőmester, a kettő nem vált élesen szét, hanem a tervezői tevékenység a kivitelezést is átszőtte.

A tervezéssel elkészült az elméleti rekonstrukció, felhasználva a régészeti és építészettörténeti kutatás, a helyszíni felmérések, a középkori építési technika kutatási eredményeit, mely után elkészíthetővé vált az engedélyezési és a kiviteli tervdokumentáció is.

A kivitelezés során tényleges kísérleti megvalósítás történt. A kísérleti kivitelezés során sok új információhoz is hozzá lehetett jutni a középkori építéstechnikáról, az ilyen kis, falusi rotunda építése kapcsán. Meg lehetett tudni, hogy mennyi idő és munkaerő szükséges egy ilyen templom felépítéséhez, milyen az építés technológiája, és ezzel a középkori építészettörténeti tudásunk is gazdagodik.

A kiállítás 2022. március 15-ig van nyitva és megtekinthető.

Szende Árpád

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások