droID | 2017.06.29
Pihentető zöld témát kínál a Túl a közel nullán – Öko-logikus építészet 2017 nagy sikerű konferenciasorozatának online kreditpontos képzése.

A 2015. januártól érvényes energetikai szigorítás arra kényszeríti a tervezőket, hogy megszokott csomópontjaikat áttervezzék. Mint már megírtuk, a 20/2014-es  rendelet módosítja a 7/2006. (V. 24.) TNM  rendeletet. „nagyon-nagyon durván fogalmazva közel duplájára nő a hőszigetelési igény: a falakra, födémekbe, ahol eddig 8 cm hőszigetelést használtunk, 14-16 cm kell (grafitosból 12-14, PUR-PIR anyagból 8-12). A padló alá már teljes felületen kell hőszigetelés (kb. 14 cm polisztirol vagy szálas, 10 cm grafitos, vagy 8 cm PUR/PIR), a lapostetőkre, ahol eddig 16 cm elég volt, mostantól 24 cm kell – itt gondot okozhat a fordított tetők hőszigetelése, mivel XPS-ből 28 cm is kellene, egy rétegben – ami jelenleg nem kapható. A nyílászárók 1,15-ös U értéke leginkább 3 rétegű üvegezéssel lesz elérhető. Persze ezek közelítő értékek, a konkrét szerkezetre és épületre számításokat kell végezni.” Bizonyos helyeken (pl.: ereszek, kávák, lábazatok) a vastagság nem növelhető a régi geometriában tovább, új csomóponti megoldásokat kell keresni.


Kihívás a forróság

Az Öko-logikus építészet konferenciasorozaton a BME Épületszerkezettan Tanszék oktatóitól dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár és Bakonyi Dániel épületfizika-specialista egyetemi tanársegéd előadása a fokozott hőszigetelés kérdéskörét járta körül. Az ablakbeépítéseket, tetőtereket és lábazatok szigetelését érintő probléma arra kereste a választ, hogy mi tesz egy jó hatásfokú szigetelést könnyen tervezhetővé és az épület komplex rendszerében megtérülővé.
A hazai zöld építés helyzetéről, kilátásairól és trendjeiről számolt be a Beleznay Éva, Baross Pál, Tornóczky Mónika, Szentesi Mária és Barta Zsombor által képviselt HuGBC szakértőcsoport, elsősorban az összetett tervezői együttműködés gyakorlatára összpontosítva. Üdítő előadás volt Sou Fujimoto japán építész riportban közölt vallomása arról, miért tette le a voksát a zöld építészet mellett. Márfi József az egyesült államokbeli Turner Construction Company-tól a munkakörnyezet és a termelékenység WELL minősítési rendszeréről adott számot. Az egészséges környezet kritériumait lajstromozó minősítőknek igen sok dolguk akadt (Arizóna fővárosában például a napokban 47°C körüli hőmérsékletet mérnek), ezért a szakember jó minőségű videón rögzítette előadását. Személyesen jelent meg azonban Tornóczky Mónika, hogy Schüco és Jansen rendszerek alkalmazásával megvalósult sikeres zöldprojekteket mutasson be. A szimpózium végén dr. Jámbor Attila tájékoztat a legfrissebb változásokról a zöld építészetet is nagyban érintő építési jogban.

Az előadásokat a Kamleithner Budapest, a Baumit, a Fakro Magyarország, a Rehau, a Xella Magyarország, az Ursa Salgótarján, a Bramac, az Alukönigstahl és a Hella ÁNR alkalmazástechnikai szakembereinek hozzászólásai kísérték.


Mindezt most egyben és ingyenesen meghallgathatja!

A tanfolyam elvégzéséhez első lépésként regisztrálni kell a Tervlap.hu honlapon, majd ha ez már megvan, a Továbbképzés menüpont alatt található listából lehet a kívánt képzést kiválasztani. A kurzusok - egyszerűen a címükre klikkelve - regisztráció és tandíjfizetés nélkül is meghallgathatók, a tudásanyag tehát így is megszerezhető, ebben az esetben természetesen kreditpont nélkül.

Jelentkezés az Öko-logikus építészet 2017 kurzusra!

A Tervlap.hu egyéb online képzései itt találhatók.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások