hír

Hallott már a fémfáról?


sebesp | 2019.02.08
A Pennsylvania Egyetem mérnökei megváltoztatták egy nikkellemez szerkezetét, melynek eredményeként olyan új anyagot jött létre, ami rendkívül erős és könnyű.

A kutatókat a természet világa inspirálta amikor a nikkelbe nanoméretű pórusokat integráltak, ezzel kevésbé sűrűvé téve azt. A végső anyag mintegy 70 százaléka üres, ami a vízhez hasonló sűrűséget eredményez, elég könnyű ahhoz, hogy egy tégla méretű darabja lebegjen a vízben. Az anyagot "fémfá"-nak ("metallic wood") nevezték el.

Nano léptékben dolgozva megerősítették a nikkelben lévő teherbíró erővonalakat, hogy az anyag teljes szilárdságát a titánénak szintjére növeljék, miközben súlya négy-ötször könnyebb.

A "fémfa" elméletileg még nagyobb teljesítményű lehetne, melynek igazolására további vizsgálatokra van szükség. A kutatóknak az anyagból készített mintapéldánya egyelőre csak néhány centiméteres lapokban áll rendelkezésre, de elég ahhoz, hogy nagy tömegben gyártott termékekhez, például telefonokhoz használhassák, ha sok másra célra nem is.

James Pikul, a tudományos cikk vezető szerzője és a Penn Engineering asszisztense szerint a jövőben több méteres lapok is lehetségesek lesznek, de ezek fejlesztése még időt igényel. Az anyagnak további vonzó tulajdonságai lehetnek a tervezők, építészek számára: például a szépsége. Amellett, hogy erős és könnyű, szivárvány színekben játszik, mert olyan részecskéket tartalmaz, amelyek a fotonok méretéhez hasonlóak.

Az anyag porózus jellege is olyan tulajdonság, amelyet az építészek minden bizonnyal örömmel hasznosítanának, mivel más anyagokkal tölthetik ki az üres teret. Átjárja a fény, a szél, a víz, különleges könnyedséget kölcsönözve a szerkezetnek.

Forrás: Dezeen, Pennsylvaniai Egyetem

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások