hír építészeti fotó fotó Sony World Photography Awards

Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén


Katona Vilmos | 2017.03.29
A nemzetközi Év Fotográfusa díjra Hlinka Zsolt is esélyes Duna-parti házakat bemutató épületfotó-sorozatával. Oliver című portréjával Csoboth Edina nyerte idén a Sony World Photography Awards magyar nemzeti díját.

A világ legnagyobb fotóversenyét professzionális, nyílt, ifjúsági (12 és 19 év közötti fiatalok) és a fotózást tanuló diákok számára meghirdetett diák fókusz kategóriában rendezik meg. Az első kettőben tíz alkategória van.

A nyílt versenyre jelentkezők automatikusan részt vesznek a nemzeti versenyben. Idén 65 ország fotósai pályáztak, a magyarok versenyében a második helyet is Csoboth Edina szerezte meg Invisible Soul című portréjával. A harmadik Csákvári Péter X-flys című fotója lett – közölte a Sony kommunikációs ügynöksége.

A szervezők kedden kihirdették a nyílt (Open) kategória győzteseit is. A mozgás alkategóriában a kolumbiai Camilo Diaz, az építészet alkategóriában a brit Tim Cornbill, az utazás alkategóriában a német Ralph Gräf, a digitálisan módosított alkategóriában a dán Lise Johansson, a kulturálisban a kínai Kung Csien-kuo nyert. Természetfotó alkategóriában a japán Tanita Hirosi, vadvilág alkategóriában a svájci Alessandra Meniconzi, a portré alkategóriában az orosz Alekszandr Vinogradov, csendélet alkategóriában pedig honfitársa, Szergej Gyibcev kapta az első díjat. A legjobb utcai felvétel a görög Konsztantinosz Szofikitiszé lett.

A professzionális mezőny 10 kategóriájában később hirdetnek győztest, az építészeti alkategóriában –  és ezáltal a legnagyobb elismerést jelentő Sony World Photography Awards Az Év Fotográfusa díjra –  Hlinka Zsolt is esélyes a Duna-parti épületeket bemutató, Városi szimmetria (Urban Symmetry) című sorozatával.

Az idei verseny különböző kategóriáiba 183 országból több mint 227 ezer nevezés érkezett. A négy nagy kategória mindegyikét anonim módon értékelik nemzetközileg elismert szakemberek, akiket a World Photography Organisation választ ki.

A nyeremények között a Sony legújabb digitális képalkotó eszközei, a díjátadóra szóló utazás és a 25 ezer dolláros fődíj is szerepel.

A verseny legjobb felvételeit a Sony World Photography Awards és Martin Parr – 2017 kiállításon is bemutatják április 21. és május 7. között Londonban.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások