Timaffy | 2023.02.27

A kínai tulajdonú, elektromos luxusautókat gyártó, Volvo leszármazott Polestar hóból építtetett bemutatótermet Rovaniemiben, a Mikulás városában.

A hat hétig álló épületben áll egy autó, ezen kívül látható néhány alkatrész is jégből: lengéscsillapító, kerekek és fékek. A bemutatóterem különlegessége, hogy Ounasvaarában ágyúzott hóból készült. Az építkezésért az a Frozen Innovations Oy felel, amely az évek során például Kemi híres hóvárát is felépítette.

A hókockát Dragan Pavlovic, Magnus Lindell és Johanna Johansson tervezték.

„Három hétbe telt az előkészítés, és további három hétbe az építés. A formákat nyáron készítettük elő, a tervezés pedig körülbelül egy éve kezdődött." – tájékoztatott Taavi Heikkilä, a Frozen Innovations Oy igazgatója.

A hóvár 12×12×12 méteres, építéséhez 3 000 m3 havat használtak fel. A hóvár egyik szerkezetében sem használtak alátámasztást, helyette az egész komplexum csak sűrűn tömörített, ágyúzott hóból áll.

A bemutatóterem építéséhez használt havat az Ounasvaara síközpontból elektromos teherautók szállították Rovaniemi központjába, és ezek szállítják majd vissza február végén az Ounasvaara-i tárolóba, hogy a következő télen a sípályákon használják fel.

Videó az építkezésről és a bemutatóteremről

Forrás: Iltalehti, Yle, Polestar, Avec Media

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások