Katona Vilmos | 2015.09.10
A Helsinki közelében épült neomodern villát - meglepő módon - a hóról keresztelték el a tajgaország fiatal építészei. A megbízó neve elhallgatását kérte, pedig ezért a házért nem kellene pironkodnia.

Az építészektől

Villa Lumit (lumi = hó) három oldalról utcák szegélyezik. Az összefüggéstelen városi környezet itt nem szolgál érdekes látvánnyal, és a tervezőknek sem adott támpontokat. Ez az oka annak a döntésnek, hogy a ház befelé, belső udvara felé fordul. A forgalom zaját az üvegezett medencés szárny zárja ki. A naplemente irányába tájolt, nyugatra néző teraszos udvar számos családi tevékenység helyszíne lehet, itt szabad és védett övezetben, mégis félig a természetben érezhetik magukat a villalakók.

A színek és anyagok szűkített palettájából gazdálkodó, ugyanakkor tágas és nyitott nappali pihentető légkört teremt. A villa különleges ’védjegye’ egy aszimmetrikus csigalépcső helyszínen öntött betonból, amelyet egy felette elhelyezett tetőablak fénye élesít.

Megbízó: magánszemély
Építészet: Avanto
Helyszín: Nummela, Vihti, Finnország
Tervezés és kivitelezés ideje: 2006-2014
Bruttó alapterület: 370 m2
Fotók: Kuvio

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások