családi házak 21 House Thanh Hoa City TonTon-Group Vietnam

"Hogy kerül egy fa a konyhába?" – avagy rendhagyó családi ház Vietnámból

21 House / TonTon-Group


Lekics Gábor | 2015.06.15
A Ton Ton-Group iroda által megálmodott 21-es ház elnevezésű épület Vietnám fővárosától, Hanoitól délre, a Dél-kínai tenger partján fekvő Thanh Hóa városában található. A ház tervezési koncepciója szerint egy fiatal család és az idősebb generáció számára egyszerre nyújt otthont.

A kívülről zártnak mutatkozó épület belül tágas, nyílt terekkel szolgálja a lakók igényeit. A tervezés során három szempont vezette az építészek gondolatmenetét: természetes fény, természetes szellőzés és a tágas terek használata. A forró nyári hónapokban az épület nyugati falát folyamatosan süti a nap, így különleges ötlettel kellett előállnia a tervezőcsapatnak a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ezért a nyugati, utcai homlokzat egyedi kialakításával büszkén hirdeti, hogy nem mindennapi házzal áll szemben a szemlélődő. Az emeleti erkélyek elé élére állított soklyukú téglából készült előtétfalak segítik megszűrni a napfényt. A téglafal eltolt, hézagos kialakítása lehetővé teszi a levegő áramlását is, így a szerkezet kéthéjú homlokzatként tud működni. Emellett a megfelelő mennyiségű természetes napfényt beengedi az épületbe, így nem veszít komfortjából a belső tér.

Az épületbe belépve további érdekességgel találkozhat a látogató. Az épület belsejében ugyanis több szint magasságú fák kerültek elhelyezésre. Ez a megrendelők különleges kívánsága volt, ugyanis szerették volna ébredéskor buja zöld levelek között kezdeni a napot. Ezért ültettek egy fák a konyhába, mely egy üvegtetővel fedett teraszig nyúlik fel. A terasz közvetlenül a hálószobából nyílik, így reggel ébredés után ide kilépve egyből a természetben érzik magukat a lakók. Az első emeleti másik hálószoba fürdőjéből és teraszáról egy másik fa is megközelíthető.

A megbízók szerettek volna a vietnámi hagyományoktól teljesen eltérő házat, így olyan, Vietnámban nem megszokott terek találhatók a házban, melyek különleges élménnyel szolgálnak a lakók számára. A lépcsőházban és a konyhában is több szint belmagasságú terek nyitják meg függőleges irányban is a helyiségeket. Így az alsó szinten elhelyezkedő helyiségek is természetes fényben úsznak, és a szellőzőkürtőként is szolgáló átriumok a természetes szellőztetésben is szerepet vállalnak.

A lakótérbe a garázson keresztül jutunk. A tágas nappali és ebédlő egy téren osztozik a lépcsőházzal. Az étkező részből nyílik a konyha, ahonnan a vizes helyiség érhető el. Az első emeleten található az említett két hálószoba saját fürdőszobával és terasszal, a legfelső szinten pedig egy további hálószoba és a mosókonyha található. A mosókonyha részét képezi egy kis kert is a konyhai fa üvegteteje mellett elterülve.

Helyszín: Thanh Hoa City’s Project Management Social-Economic Development, Điện Biên, Lam Son Ward, Thanh Hoa City, Thanh Hoa, Vietnam
Alapterület: 90 négyzetméter
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: TonTon-Group

Fényképek: My Anh Nguyen
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások