Csépé | 2020.01.20

Fosterék, a Cruz y Ortiz iroda, a dán Lundgaard & Tranberg az építész szakma legsikeresebb irodái, mellettük a fiatal barcelonai The Care Lab és a konferencia szakmai tanácsadója, Martha Thorne is előad az idei Nemzetközi Építészkongresszuson.

Az idei MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus témája az ép-ítés (gyógyító építészet, healing architecture). „A város és az egészség kapcsolata, illetve a jóllét és az épített környezet összekapcsolása nagyon időszerű gondolat, és sok ember sokféle szempontból közelíti meg a kérdést.” – mondta Martha Thorne, a rendezvény szakmai tanácsadója. Májusban az „Építészek Kiáltványa” így fogalmaz: „Elkötelezettek vagyunk, hogy tervezőirodáinkban olyan építészeti gyakorlatot és várostervezést folytassunk, melynek kedvezőbb hatása van a minket körülvevő világra”. A konferencia ezt a pozitív hatást vizsgálja a városokra, városi környezetre, és az emberekre.

A programra itt lehet jelentkezni

Az előadók:

Antonio Ortiz (Cruz y Ortiz)

1971-ben diplomázott Madridban, vendégprofesszor volt a Lausanne-i, a Zürichi, a Harvard, a Cornell és a Columbia Egyetemen, 2004 óta a Sevillai Egyetem címzetes egyetemi tanára, idén a Delfti Műszaki Egyetem és a genfi HEPIA vendégprofesszora. 1971 óta dolgozik együtt Antonio Cruzzal, jelenleg Sevillában, Madridban és Amszterdamban van irodájuk. Ismertebb épületeik: az Atletico Madrid stadionja Madridban, az amszterdami holland nemzeti múzeum (Rijksmuseum), a spanyol pavilon a Hannoveri Világkiállításon, a bázeli vasútállomás bővítése, a Sevillai Közkönyvtár. Számos díj kitüntetettje, így az Arany Építészeti Medál, a Spanyol Nemzeti Építészeti Díj, emellett az AIA tiszteletbeli tagja, és a Holland királyi Oroszlán Rend Lovagja. Számos monográfia jelent meg a Cruz y Ortiz Arquitectos iroda munkásságáról vezető építészeti kiadóknál.

Nicola Scaranaro (Foster and Partners)

2005-ben diplomázott a velencei IUAV-n, azóta a Foster and Partners munkatársa, majd partner, 15 ország különböző projektjein dolgozott, köztük a díjnyertes vancouveri Jameson House épületén. A Foster and Partners irodát 1967-ben Norman Foster Pritzker-díjas (1999) építész alapította. Legismertebb alkotásaik a hongkongi HSBC irodaház, a Reichstag átépítése, a Londoni Városháza, a The Gherkin (Uborka, 30 St Mary Axe), az új Wembley Stadion. Jelenleg épül terveik szerint többek között a Varso Tower, mely az Európai Unió legmagasabb épülete lesz, és a budapesti MOL-Campus, mely Magyarország legmagasabb épülete lesz.

Erik Frandsen (Lundgaard & Tranberg)

1991-ben végzett a koppenhágai Szépművészeti Akadémia Építészeti Iskolájában, és rögtön a Lundgaard & Tranberg Architects irodában kezdett el dolgozni, ahol 2005 óta partner. Egyebek között a Mies van der Rohe-díj finalista Kannikegaarden plébániaközpont tervezője, a 2020-as Velencei Építészeti Biennálén a Dán Pavilon vezető építésze. A Lundgaard & Tranberg irodát Boje Lundgaard és Lene Tranberg alapította Koppenhágában 1985-ben, mára Dánia egyik legelismertebb és legtöbb díjat elnyerő építészeti stúdiójává vált. Hat alkalommal nyerték el a RIBA Európai Díját, számos Mies van der Rohe-díj nevezésük volt. Az utóbbi években számos díjnyertes koppenhágai fejlesztés vezető építészei, ilyen az Ofelia Tér (2016), az Axel Towers (2017), a Kalvebod Fælled Skole (Golgota Általános Iskola, 2018), a Frihedsmuseet (a Dán Ellenállás Múzeuma, 2020) és a Naturhistorisk Museum (Természettudományi Múzeum, várható befejezés: 2023).

Lekshmy Parameswaran és Herczeg László (The Care Lab)

2008-ban alapította Lekshmy Parameswaran és Herczeg László a Fuelfor Healthcare Innovation dizájn tanácsadói irodát, mely az egészségügyi és gondozási szektorban nyújt formatervezési és dizájn szolgáltatást. Lekshmy Parameswaran a Camridge-i Egyetemen mérnöki, a Londoni Királyi Művészeti Főiskolán Művészeti diplomát szerzett, Herczeg László a budapesti MOMÉn végzett. 2008-ig mindketten a Philips Design formatervezői voltak, 2009-ben Kitten Scanner terméküket Red Dot díjjal ismerték el. A közös iroda megalapítása után, 2014-ben IDEA Bronz díjat nyertek, 2018-ban pedig a President's Design Award Singapore „Design of the year 2018” díját. 2017-ben The Care Lab néven alapítottak együttműködési platformot a szociális és egészségügyi szektor emberközpontú, szolgáltatásalapú újragondolását tűzve ki célul.

Martha Thorne

Építész, a Pennsylvania Egyetemen végzett, 2005 óta a Pritzker-díj ügyvezető igazgatója, a Madridi IE Építészeti Iskola dékánja. 1996-2005 között a Chicagói Művészeti Intézet elnökhelyettese. Számos könyv, cikk szerzője, a 2014-es Nemzetközi Építészkongresszus előadója.

A programra itt lehet jelentkezni

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások