donkanyar | 2015.04.14
A japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) és a norvég Snöhetta irodák nyerték el az Új Magyar Nemzeti Galéria nemzetközi tervpályázatának első díját.

A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják ki a felépítendő múzeum tervét.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a pályázat keddi eredményhirdetésén közölte: a második helyezett a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos SLP, valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terve lett a nemzetközi zsűri döntése szerint.

"Soha Magyarország történetében ilyen erős építészmezőny még nem versengett egy épület megtervezéséért" – hangsúlyozta Baán László, hozzátéve, hogy ez az épület lesz a "koronája" a Liget Budapest projektnek, amely ma Európa legnagyobb múzeumi beruházása.

A miniszteri biztos az MTI-nek ez eredményhirdetés után elmondta: a bírálók igen magas színvonalú terveket választottak a két – az "építészeti Nobelként" számon tartott Pritzker-díjjal kitüntetett – irodától.

A Snöhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és a Norvég Nemzeti Opera épülete, míg a SANAA tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét.

Baán László beszámolója szerint a kiíró Városliget Zrt.-nek most meghívásos közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia a bíráló bizottság által kiválasztott irodákkal. A zsűri esztétikai döntést hozott, ezután szakmai és pénzügyi szempontok alapján kell mérlegelni, ami szerencsés esetben akár árversenyt is hozhat a két pályázó között - jegyezte meg.

Mint elmondta, az Új Magyar Nemzeti Galériáról szóló végső döntés néhány hónapon belül megszületik, ez azonban nem befolyásolja a Városliget májusban kiírni tervezett tájépítészeti pályázatát, mert az indulóknak valószínűleg mindkét alternatívával számolniuk kell majd benyújtott terveikben.

A Liget Budapest Projekt keretén belül, Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének köszönhetően összesen öt új múzeum épül majd a Városligetben. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a FotóMúzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton.

A tavaly októberben meghirdetett meghívásos tervpályázatra a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére összesen kilenc érvényes pályamű érkezett. A 380 ezer euró összdíjazású versenyben a szakértői zsűri szerint mindkét első helyezett terv építészetileg kiemelt értéket képvisel, ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogató szempontok alapján is világszínvonalúak.

A nyertes és díjazott tervek, illetve a benyújtott és érvényes pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások