donkanyar | 2012.09.19
A svájci Peter Vetsch és a Vetsch Architektur évtizedek óta tervez földbe épített, földdel borított, futurisztikus dombházakat. A tervező elképzelését környezettudatos, ökológiai és progresszív építészetnek nevezik.

A dombházak nem csak szemet gyönyörködtetők, de ezekben az építményekben olyan sikeresen hasznosul a föld és a növényzet hő- és hangszigetelő hatása, hogy ezáltal a lakás fenntarthatósága igencsak csekély mértékűre csökken. A Vetsch Architektur által épített földházak teljes mértékben mellőzik a konvencionális építészeti gondolkodásmódot. A földbe bujtatott épületeknél elsődleges építési szempont, hogy nem a környezetet alakítják a házakhoz, hanem épp fordítva: az épületeket a meglévő, természetes környezetbe illesztik be. A tervezés során azt viszont figyelembe veszik, hogy a nappal használt helyiségek a déli oldalra kerüljenek, míg a hálószobák északra. (A fény egyébként a tetőablakokon keresztül folyamatosan bejut a házba.) Az ilyen földházakra, vagyis inkább földdel borított házakra jobb, ha élhető térszobrokként gondolunk. Ahogy a képeken is látszik a belsőépítészeti kialakítás is modern és korszerű: a lakások belső tervezése természetesen ellentmond a hagyományos négy fal és derékszög mintáknak, ugyanis az építmény falai változatos szögekben törnek meg, így a térbeli sokszínűség legyőzi a monotonitást.

Ahogy a vályogházaknál is, a házak hűtés-fűtés kérdésének jelentős részét nemcsak maga a kialakítás, de a házat borító földtakaró is megoldja: ez az, ami által télen bent, nyáron kint marad a meleg. A vízszigetelést a falra felszórt betonba kevert adalékanyag biztosítja, miközben a házat körülölelő föld, ami egyúttal természetes szigetelés is, hatékony védelmet nyújt az eső, szél és a hideg, valamint a természetes kopás ellen.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások