épületek India építészete Namaste Tower torony építészet WS Atkins

India új szimbóluma a Namaste Tower

Tervező: WS Atkins Építésziroda


Java | 2013.02.28
India az elmúlt években hihetetlen méretű ipari fejlődésen ment át, s sikerein felbuzdulva határozta el, hogy a múlt gazdag vallási és kultúrális hagyományvilágát tiszteletben tartva építi fel új szimbólumát, egy 300 méteres magas esküvőknek helyt adó tornyot Mumbai (Bombay) közelében.

A dubai székhelyű WS Atkins Építésziroda célja az volt, hogy olyan szimbolikus tornyot tervezzen, amely a megrendelői elképzeléssel összhangban érzékenyen reprezentálja azt a mai gyors ütemű gazdasági és kulturális fejlődést, amelyet India az utóbbi években produkált, de mindezt a múlt gazdag vallási, kultúrális hagyományok motívumvilágának felhasználásával tegye.

Ezt a logikát követve már az épület formája is a hagyományos indiai köszöntést, a kezek összekulcsolását, vagyis a "namaste"-t prezentálja.
A két épületszárny jelképezi a két kezet, amely egymáshoz kapcsolódása az üdvözlés és a vendégszeretet jelképe.
A torony frittelt (itt: mázas, fehér felületi minta – a szerk.) üvegezéssel készül, amely az átláthatóság mellett az energiahatékonyságot is javítja. A méretes előtető feletti napkollektorok a szálloda forróvíz-ellátását biztosítják, amely az összenergia szükséglet 12%-át teszi ki. A bejáratnál, a szimmetrikus pódiumon belül 4 szint belmagasságú elegáns, nagyvonalú átrium található, impozáns vízeséssel. A magas esztétikai élményt nyújtó, igényesen kialakított szállodai szobákban is felfedezhetők a jelképek gazdag világa, hol a kárpit, máskor a tapéta mintájában. A folyosókat sok zöld növény teszi hangulatossá, nem beszélve az igényes belső kertekről, amelyek minden szinten fellelhetők. A tér úgy lett kialakítva, hogy alkalmas legyen a hagyományos indiai Mehndi esküvői szertartás megrendezésére. A folyosó végén lévő nyitott terek csodálatos kilátást biztosítanak a városra. A torony bőrén visszaköszönnek az indiai mondák és vallási jelképrendszerek évezredes ismert motívumai, ezzel téve egyedivé ezt a modern ég felé nyúló óriási tornyot, amely ezzel megtestesíti a múlt, a jelen és a jövő drámai találkozását.

A 300 méter magas torony már 40 km távolságból is jól látható felkiáltójelként kapcsolódik a félsziget szomszédos, jórészt most épülő tornyok sokaságához.
A vegyes rendeltetésű toronyban a hotelon kívül, kereskedelmi egységek és irodák kapnak helyet.

Statisztika:
• 120.000 m2 bruttó építési terület
• 380 fő luxusszálloda
• Exkluzív éttermek, bárok, bankett-és wellness
• 9.000 m2 A osztályú irodaterületet
• 6.000 m2 világszínvonalú üzlethelyiségek
• 300 m teljes építménymagasság

Forrás: www.evolo.us
www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások