hír rendezvény innocities kreatív ipar rendezvény

Innocities – a kreatív szektor és a városfejlesztés

Új lehetőség azoknak, akik kreatívan akranak a városról gondolkodni


zöldi anna | 2014.02.03
Az innocities program vendégeként 2013. január 23-án Budapesten tartott előadást Peter Oborn, az angol királyi építészeti egyesület (RIBA) elnökhelyettese. A Graphisoft Parkban tartott nyitókonferencián az innocities résztvevői a kreatív iparágak és a városfejlesztés kapcsolatát járták körül.

Az innocities program több országot átfogó civil kezdeményezés, melynek célja a kreatív szektor erőteljes bekapcsolása a közép-európai városok fejlődésébe. A program kezdeményezője Szokolay Őrs építész, a több éves program hivatalos megnyitását jelző Kreatív Közép-Európa konferenciát a Külügyminisztérium V4 alapítványa és a Brit Nagykövetség is támogatta.
A közép-európai fővárosok, illetve a Duna-térségi városok hosszú távú együttműködési programjának célja, hogy a kreatív ipar bevonásával teremtsen élhetőbb városokat a régióban. A résztvevők egyik határozott célja, hogy ezekre az ötletekre EU-s támogatásokat szerezzenek. A program közép-európai fővárosok és a Duna menti városok támogatását is élvezi. Pozsony polgármestere és a bécsi Alkalmazott Művészetek Egyetemének rektora is kiállt a kezdeményezés mellett, melyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is támogat.
A konferencián a már csatlakozott városok közül Varsó alpolgármestere és Pozsony alpolgármestere – aki maga is kreatív szakma gyakorlója, ugyanis gyerekkönyveket ír – mutatta be szűkebb pátriájának eredményeit. Magyar szemszögből nézve irigylésre méltónak tűnt, hogy ezekben a városokban a közigazgatás szintjén támogatják a kreatív szektor bevonását a város életébe. A meghívottak között szerepelt Tarlós István is, aki helyett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes tartott nyitóbeszédet. Peter Oborn brit és egyéb nemzetközi példák felidézésével buzdította a kezdeményezést. A brit kreatív ipar a brit gazdaság egyik legsikeresebb szektora. A Bogotai Transmilleneo, vagy a New York-i Highway átalakítása világszerte követhető mintákat adtak a kreatív városfejlesztésre.
Szokolay Őrs a program ismertetésekor emlékeztetett rá, hogy Budapesten majdnem bezárták a Szimpla-kertet, azóta viszont a romkocsmák jelentik fővárosunk legfőbb turisztikai vonzerejét. A kreatív ipar olyan gazdasági szektor, amely nem csak komoly gazdasági erővel bír, hanem jól viselte a válságot és várhatóan tovább növekszik a következő években. Az innocities kezdeményezés gyakorlati célja többek között – további városok és résztvevő partnerek bevonásán túl – a magyar kreatív ipar feltérképezése, egy Közép-Kelet Európai hálózat kialakítása, amely mobilizálja a kreatív ipart – elsősorban kis- és középvállalkozásokat. Virtuális és személyes találkozásokra ad lehetőséget, és törekszik források felkutatására és megpályázására, ebben is a hálózatban rejlő lehetőségek kiaknázására számít. Négy együttműködő hálózat létrehozására törekszik, ezek: a kreatív iparban tevékenykedő szakemberek, vállalkozások, szervezetek hálózata; a Visegrád 4 együttműködés fővárosai, valamint a Közép-európai együttműködés városainak hálózata; a térség gazdasági, kereskedelmi kamaráinak hálózata; illetve a kreatív iparban tevékenykedők felsőfokú végzettségét adó egyetemek hálózata. 2013 során az innocities módszertanának és kapcsolati hálózatának alapjait dolgozzák ki.
A kreatív megoldások életképességének illusztrálására számos már prosperáló jó gyakorlat is bemutatkozott. Az IVANKA Studio ismert munkáin kívül a beton szerkezetnek az esővíz felhasználásban kialakított forradalmi szerepét mutatta be, Rosta Gábor a Városi Kertek egyesület részéről a rohamosan terjedő közösségi kert mozgalom sikeréről és társadalomformáló hatásairól beszélt. A rendezvényt moderáló Mann Daniel, a Grund vezetőjeként egy fejlesztési területen megőrzendőnek ítélt, romos feltámadásának körülményeit mesélte el. Bonecz Ervin a 90 decibel elnevezésű projektet, egy halláskárosultak számára tervezett kommunikációs rendszert mutatott be Smart phone Smart City címmel, és természetesen bemutatkozott a Graphisoft is. Dominic Arbuthnott, a zöld kezdeményezéseket támogató Climate KIC Budapest által kidolgozott, komposztálható műanyagból készülő növényládával illusztrálta a zöld megoldások életképességét. Az angol nyelven folyó konferencia külföldi példákkal is szolgált, a varsói és pozsonyi tanulságokon túl Katharina Dankl egy bécsi pékhálózat példájával illusztrálta, mit tehet egy design stúdió a jobb üzletmenet érdekében. A budapesti városi kezdeményezésekről és lehetőségekről Ongjerth Richárd, illetve Ács Zoltán, a Design Terminál vezetője beszélt.
Az innocities program keretében évente négy hasonló konferenciát, workshopokat rendeznek a csatlakozó városokban, körforgó rendszerben. A hálózat nyitott, a szervezők várják részvevők csatlakozását a kreatív szektor minden területéről.

kapcsolattartó: Szokolay Örs
ügyvezető
városfejlesztő
programgazda
+36204844960
szokolay.ors@ceurina.hu

www.innocities.eu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások