cikk

Inverter kisokos: amit feltétlenül tudni kell


d.adel | 2022.12.08

A növekvő energiaárak, illetve a még továbbra is kedvező szaldós elszámolási rendszer aktuálissá teszik az energetikai fejlesztést. Ehhez ideális megoldást kínál a tisztaenergia-termelésre alkalmas Terrán Generon napelemes tetőcserép, amely működtetéséhez megfelelő inverterre is feltétlenül szükség van.

A következőkben a Terrán a legfontosabb alap tudnivalókkal segíti a tudatos választást.

Ahogy az köztudott, az inverter a napelemes rendszer egyszerre több szerepet is betöltő eleme, ami a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítja át. Átalakítás nélkül az egyenáram nem táplálható be sem a közüzemi hálózatba, sem a saját háztartásba.

Tudnivalók az inverter működéséről

Az inverter folyamatosan, automatikusan üzemel, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét, az áramtermelést, valamint gyűjti a termeléssel kapcsolatos adatokat is, amelyek akár okostelefonon is nyomon követhetők. Amennyiben a rendszer közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

Az inverter a napsugárzás hatására keletkező egyenáramot megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítja át, amit a saját elektromos hálózatba, vagy a közüzemi hálózat irányába továbbít. Utóbbi esetén szinkronizálja a megtermelt villamos áramot, így biztosítja, hogy a hálózati és az abba betáplált áram megegyező feszültségű, frekvenciájú, fázishelyzetű és jelalakú legyen.

Az inverter típusai

A hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba, amit a háztartás tulajdonképpen visszakap. Ezzel szemben a hibrid inverter már nemcsak a közüzemi hálózatba, hanem a rendszerhez telepített akkumulátorokba is képes betáplálni a megtermelt áramot.

Mikroinvertert azoknál az épületeknél ajánlott beépíteni, ahol nagyon tagolt a tető, illetve sok árnyékhatás éri a beépített napelemes rendszereket. Míg a hibridhez hasonlóan a mikroinverter is alkalmas a hálózati visszatápláláson túl a saját akkumulátorba való betáplálásra, addig a szigetüzemű inverterek saját akkumulátorba termelik az energiát, de nem táplálják be azt a közüzemi hálózatba.

Terrán Generon: a napelemes tetőcserép

Az elmúlt időszakban rengeteg háztartás jelezte csatlakozási igényét a még továbbra is kedvező szaldós elszámolású napelemes rendszerbe, így most ezért is időszerű napelemben gondolkodni.

A Terrán saját fejlesztésű napelemes tetőrendszere a Generon, melyben minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A termék tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja. Mára közel 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal bizonyított.

A Terrán naprakész, részletes tervezői információkkal segíti a szakembereket az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn tervezéstámogató felülettel, aminek segítségével minden releváns információ elérhető, a beépítési alapadatok mellett akár fotorealisztikus látványkép is készíthető a Generonnal.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások