pályázat Házfórum.hu lakásszövetkezet társasház uniós pályázat

Ismét pályázhatnak a társasházak, de csak az önkormányzattal közösen


droID | 2016.05.02
Április végétől két új, felzárkóztatási célú uniós pályázaton indulhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek.

Az OTP Társasházi Pályázata mellett április 21-étől és 29-étől két új, Széchenyi 2020-as kiírás keretében juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz a társasházak és lakásszövetkezetek. A pályázatok célja az épületek lakó- és közösségi funkcióinak erősítése, a vidéki és a pest megyei leszakadó települések felzárkóztatása az épületek energetikai, közösségi és szociális jellegű rehabilitációjával. A pályázatok területi korlátozása mellett fontos kitétel, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek csak a helyi önkormányzat konzorciumi partnereiként vehetnek részt – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Április végétől két új pályázat is megnyílik a hazai társasházak és lakásszövetkezetek előtt, amelyek célja a vidéki térség vonzóbbá tétele, illetve a szegregált vagy szegregációval veszélyeztetett települések felzárkóztatása. „A két kiírás közös jellemzője, hogy komoly területi korlátozással jelentek meg, illetve fontos megkötés, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek nem önállóan, hanem csak az önkormányzattal közösen jelentkezhetnek” – emelte ki Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

Kizárólag a vidéki – tehát Budapest agglomerációján kívüli – települések számára nyitott a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés című pályázat. „Ez a kiírás eredetileg 2016. március 28-án nyílt volna meg, azonban az indulódátumot április 7-én egy hónappal későbbre, május 2-re halasztották. A felhívás célja, hogy javítsa a vidéki térségekben élők életminőségét, illetve hogy hozzájáruljon a vidéki települések vonzóbbá tételéhez és felzárkóztatásához” – mondta Kiss-Kovács Erika, a Soter Pályázati Akadémia szakértője.

A pályázat ennek érdekében három célterületen kínál támogatást: az épületek energetikai fejlesztését szolgáló külső és belső korszerűsítések, a településképet meghatározó épületek külső felújítása, a közösségi terek és szolgáltató központok felújítása. Az összesen 26,88 milliárdos keretösszegből a maximális támogatási összeg 50 millió forint, a legmagasabb támogatási intenzitás pedig 95 százalék. A támogatási kérelmeket 2018. április 20-ig adhatjákle az önkormányzatok.
További információ a pályázatról

Ezzel szemben a második, április 29-ével induló A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Pest megyében című felhívás célja az alacsony iskolázottsággal és magas munkanélküliséggel küzdő településrészek integrált szociális jellegű rehabilitációja. Ennek keretében a kiírás 1 300 millió forintos keretből segíti az épületek és környékük lakhatóbbá tételét, az épületek szociális és közösségi funkcióinak erősítését. A 2016. június 27-ével záruló pályázaton csak pest megyei társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak Budapest és Érd kivételével. Ezen belül a leszakadó, illetve leszakadással veszélyeztetett városrészek részesülhetnek támogatásban. További információ a pályázatról

„Ugyancsak a társasházak és lakásszövetkezetek előtt nyitott az OTP Társasházi Pályázata, amelyre június 15-ig lehet jelentkezni. Ennek keretében tíz nyertes ház fog vissza nem térítendő támogatást nyerni az összesen 10 millió forintos keretből, ami elsősorban a kisebb energetikai és a közösségi életet erősítő beruházásokhoz kínál pótlólagos forrást az érintetteknek” – tette hozzá Sárvári Marcell.

 


 

A Házfórum.hu társasházszakmai fórumról

A Házfórum.hu társasházszakmai fórum a társasházakat és lakásszövetkezeteket érintő ügyek teljes spektrumát lefedő online információs platform. A 2012. márciusában elindult, a www.hazforum.hucímen elérhető szakportál célja, hogy naprakész elméleti és gyakorlati információkkal, ötletekkel és tanácsokkal lássa el a társasházi közös képviselőket, valamint a lakóközösségek tagjait a társasházakat és lakásszövetkezeteket érintő műszaki, ügyviteli, jogi és pénzügyi kérdésekben. Tartalomfókuszú anyagaival, hírlevél- és tanácsadási szolgáltatásával, valamint szakmai partnerkapcsolataival a Házfórum.hu a hazai társasházi lakóközösségek egyik elsődleges információforrása, amit jól mutat az oldal folyamatosan növekvő, ma már 170 ezer főt meghaladó olvasótábora is.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások