hír rendezvény

Itt van minden idők legizgalmasabb Építészkongresszusa


Csépé | 2015.02.04
A világhírű Mecanoo alapítója és vezetője, Francine Houben, az idehaza is ismert Erick van Egeraat, az élő legenda Herman Hertzberger is előadója lesz az idei Építészkongresszusnak. Előad Dr. Magyar Péter (USA), Emiel Lamers holland építészkritikus, és megismerhetjük a Nieto Sobejano irodát és a fiatal spanyol építészeket. Helyszín a Várkert Bazár!

A MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus idei témája: „l’architecture pour l’architecture” a Liget Budapest által felvetett problémákra kíván fókuszálni. Hiszen a politikai rétegeket lefejtve az egyik alapkérdés: a Városligetet javítják vagy tönkreteszik az odakerülő múzeumok? Vörösmartyt parafrazeálva: ment-e az épületek által a világ elébb? Van-e az építészetnek új viselkedési kódja közcélú városi beruházásokra, az utcai terek, közterek tiszteletben tartására?
Az előadók között találhatjuk azt az Erick van Egeraatot, aki már letette névjegyét a területen – ezért talán a magyar szakmának nem kel bemutatni, és akinek tíz országban száznál több épülete áll. A világ egyik leginnovatívabb, legérdekesebb irodája, a Mecanoo rész vesz a Nemzeti Galéria meghívásos pályázatán, így különösen érdekes lesz az alapító és vezető Francine Houben előadása. Szintén részt vesz a pályázaton a Nieto Sobejano iroda, de a vezető betegsége miatt az előadásukat le kellett mondani, de Vukoszávlyev Zorán nemcsak az irodát, de a spanyol geometrikus építészetet is be fogja mutatni. Nagy érdeklődéssel várjuk az élő építészeti legenda, Herman Hertzberger előadását, aki Aldo van Eyck és Jaap Bakema mellett a holland strukturalizmus legnagyobb alakja. A holland nagyok mellett, akik az egyre nemzetközibb holland építészetről beszélnek, különösen izgalmas lesz Emiel Lamers holland építészetkritikus előadása, aki egyben frissen megjelenő könyvét is bemutatja – a magyar építészetről!
Az egész nap nyitóelőadását az az Amerikában élő Dr. Magyar Péter fogja tartani az építészeti rajzról, aki közel félévszázada tanít amerikai, afrikai, európai egyetemeken. A konferencia levezető elnöke Deniz İncedayı UIA alelnök lesz, az UIA II régió elnöke.
A helyszín a Várkert Bazárt lesz, így természetesen sor kerül ennek bemutatására is a nap végén: Potzner Ferenc, Pottyondy Péter, Dévényi Tamás és Steffler István előadása után fakultatív épületlátogatás zárja a napot, ahogy az előző 11 Nemzetközi Építészkongresszuson már megszokhattuk.

Részletes program és jelentkezési lehetőség itt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások