hír tervek Junya Ishigami Pavilion Serpentine Serpentine Galéria Serpentine Gallery

Junya Ishigami japán építész terve alapján épül az idei nyári Serpentine Pavilon


Ware-Nagy Orsolya | 2019.02.20
A természet és fantázia határain egyensúlyozó, kísérletező munkáiról ismert japán építész tervezi a londoni Serpentine Galéria nyári installációját, a minden évben rengeteg látogatót vonzó Serpentine Pavilont. A nyári pavilon tervezésére 2000 óta minden évben egy olyan építészt kérnek fel, akinek még nincs Angliában megvalósult épülete.

Junya Ishigami, aki a SANAA irodában kezdte pályáját, az „Architecture as Air” projekttel szerzett szélesebb körű hírnevet: az anyagszerűség, láthatóság, tektonika, a vonal, az építészet határait vizsgáló installációval 2010-ben elnyerte a Velencei Építészeti Biennálé Arany Oroszlán díját, majd átdolgozva a londoni Barbican-ban is bemutatta 2011-ben.

Nem csak installációiban, de épületeiben is tetten érhető a könnyedség iránti törekvés, ez nyilvánvaló a Kanagawa Technológiai Intézet épületén, vagy a koppenhágai „Béke háza” (House of Peace) projektben. Oliver Wainwright a Guardian-ben megjelent cikkében „az anyagok mágusának” nevezte Ishigamit.

A Kensington Gardenben lepelként fog megjelenni a palából épült, rendkívül keskeny lábakon álló, sőt, inkább lebegő tető, amely a tervező szándéka szerint az elmélkedés helye lesz, és olyan hatást fog kelteni, mintha a galéria parkjának pázsitjából nőtt volna ki.

A terv Ishigami szerint arra tesz kísérletet, hogy a tradicionális építészetet modern megközelítésekkel és koncepciókkal egészítse ki, hogy egy eddig sosem látott tájképet hozzon létre. A palatető a nehézség képzetét kelti az ismert előképek folytán, miközben úgy jelenik meg, mint amit a legkisebb szellő is el tudna fújni. A tető egyszerre tűnik szétszóródott, súlyos kövek összességének, és textilként libbenő könnyű fátyolnak.

A pavilon június 20-án nyílik meg a közönség számára és október 6-ig látogatható. Ishigami sorrendben a 19. építész, aki elfogadta a felkérést a Serpentine nyári pavilonjának tervezésére, és a negyedik japán építész Toyo Ito, Kazuyo Sejima és Sou Fujimoto után.

A pavilonok létrehozását Cecil Balmond koordinálja és segíti.

A tavalyi pavilont a mexikói Frida Escobedo, a 2017-est a burkina fasói születésű, Berlinben tanult Diébédo Francis Kéré tervezte, a korábbi évek tervezői névsorában pedig olyan világhírű építészek szerepelnek, mint Zaha Hadid (2000), Peter Zumthor (2011), vagy Bjarke Ingels (2016). De valójában a teljes listát érdemes tanulmányozni; a linkek korábbi tudósításainkra irányítanak át:

Forrás: Archinect.com

Junya Ishigami március 8-án élőben látható és hallható a Nemzetközi Építészkongresszuson. Itt lehet jelentkezni.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások