hír pályázat

Kiírták a múzeuminegyed-pályázatokat! Négy pályázat öt épületre!


Csépé | 2014.02.27
2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.

2014. február 27-én megkezdődött a Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat regisztrációja. A három éves előkészítő munka, az országos építész- és múzeumszakmai szervezetekkel való egyeztetés és a rekordszámú pályázatot fogadó, eredményes elhelyezési ötletpályázat alapján meghirdetett nyílt, ingyenes, nemzetközi, kétfordulós, anonim tervpályázat honlapján regisztráció nélkül is elérhető minden érdeklődő számára az összefoglaló kiírás és szabályrendszer, illetve a regisztrációt követően az egyes pályázatokra vonatkozó mellékletek is. A regisztrációt követően 2014. március 13-ig tehetnek fel kérdéseket a pályázók a felhívással kapcsolatban, a pályaművek beérkezésének határideje 2014. május 27. A kiírás szövege elérhető a www.ligetbudapest.org oldalon.

A Városligetben felépítendő múzeumi épületek megvalósítására vonatkozó nyílt, nemzetközi tervpályázatot a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben írta ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A kiírás, mely száz éve az első valóban nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat Magyarországon, a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest Projekt része, melyre a kiírók több száz pályamű érkezését várják a világ minden részéről.

A II. forduló várható kezdete 2014 augusztusában lesz, a 11 tagú nemzetközi zsűri pedig a tervek szerint 2014 decemberében hirdet majd végeredményt.

Baán Lászlónak, a Liget Budapest miniszteri biztosánka, a Bírálóbizottság elnökének előszava:

Magyarország kormánya elkötelezte magát amellett, hogy új épületeket emel Budapesten hat kiemelkedő jelentőségű kulturális intézmény számára, a Liget Budapest fejlesztés részeként. Képzőművészet, építészet, néprajz, zene és fotográfia: ez az az öt terület, amelynek vezető intézményei egymás mellé kerülnek a Városligetben, számos más, több mint száz éve itt működő múzeum és egyéb közintézmény mellé, Budapest egyik legrégebbi parkjában, párhuzamosan annak teljes rehabilitációjával.

Az a kultúra, amely Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán vagy Ligeti György zenei géniuszát, Moholy-Nagy László, Breuer Marcell, Victor Vasarely vagy Hantaï Simon művészi egyéniségét, André Kertész vagy Robert Capa utánozhatatlan látásmódját adta a világnak, új központot kap. A Liget Budapest fejlesztés részeként megvalósuló múzeumi negyed nem egyszerűen öt új épület: a már meglévő intézményekkel együtt ez lesz a magyar kultúra zászlóshajója, amely nem csupán a magyarok, de az egységes Európa büszkeségévé is válik.

Meggyőződésünk, hogy az egyedülálló gyűjtemények és tudás mellé, amelyet ezek az intézmények birtokolnak, csak nemzetközi verseny keretében lehetséges méltó épületkoncepciót találni. Mindegyik új épülethez olyan tervet keresünk, amely maximálisan megfelel az adott intézmény elvárásainak, biztosítja mind a műtárgyak, mind a szakemberek, mind a látogatók legjobb kiszolgálását, és végül, de nem utolsósorban építészeti megoldásai révén maga is műalkotássá válik. Olyan tervezőket keresünk, akik a Liget Budapest fejlesztés részeként, ahhoz hasonlóan a legmagasabbra törnek.

Ennek a folyamatnak a részeként négy nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetünk, egymással párhuzamosan, ugyanazon zsűri által felügyelve. Mindent megteszünk azért, hogy ezek a pályázatok azonos indulási feltételeket és esélyeket biztosítsanak minden építész számára, dolgozzék bárhol is a világon. Hiszünk benne, hogy a tiszta és átlátható verseny eredményeként a kétfordulós pályázat végén a legjobb terveket és tervezőket fogjuk kiválasztani.

Budapest, ez a kétezer éves múltra visszatekintő város, amely immár több mint száz éve Európa egyik legsokrétűbb metropolisza, a Liget Budapest projekttel egy rendkívül nagyszabású és izgalmas kihívás elé néz. Várjuk mindazokat az építészeket, akik szeretnének a részesévé válni!

A zsűri:

1. Elnök: Baán László, miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
2. Társelnök: Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója, építész
3. Paula Cadima, tanszékvezető-helyettes, AA London School of Architecture, építész
4. Fekete György,  a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, belsőépítész
5. Finta Sándor, Budapest főépítésze
6. Edwin Heathcote, építész, a Financial Times építészeti kritikusa
7. Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a párizsi Musée du Louvre volt igazgatója
8. Nagy Ervin, országos főépítész
9. Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöke, építész
10. Martha Thorne, építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója

(Upgrade: a március 3-i sajtótájékoztatón elhangzottak szerint fentieken kívül még egy UIA-delegált is a zsűri tagja lesz.)

(Fentiek közül Martha Thorne és Dr. Baán László előadást tart a Nemzetközi Építészkongresszuson, Sáros László György a megnyitó szónoka, Finta Sándor résztvevő lesz. A téma: Építészet és kultúra, múzeumok. Előadók még: Mario Botta, Kas Oosterhuis, Bolle Tham, Martin Videgård, Erik Nobel, Vasáros Zsolt, Fürjes Balázs. Jelentkezés itt.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások