hír cikk Cast Iron House ingatlan lakás New York penthouse Shigeru Ban

Kinek telik rá? – 15 millió dolláros luxus épül a történelmi ház tetején


donkanyar | 2014.01.24
Az úgynevezett Öntöttvas Ház történelmi drágakő New York Tribeca városrészében. Ennek a háznak az átalakítását vállalta el a japán építész Shigeru Ban: a két évvel ezelőtt jóváhagyott tervei szerint hamarosan két penthouse fog állni a 132 éves épület tetején.


Ha kész lesznek a Ban által megálmodott penthouse-ok, akkor a lakások ára 12-15 millió dollárra fog rúgni. Persze ezért a nem csekély összegért a tulajdonosok kapnak majd az Öntöttvas Ház tetején bambuszfákkal tarkított kertet, szaunát és gőzfürdőt, edzőtermet, játékszobát. A lakások különlegessége mégsem a fent felsorolt extrák, hanem a lakások falazata: azok ugyanis nyithatók lesznek, pontosabban a lakások üvegfalazata lesz mozgatható. Ennek köszönhetően tudja majd a tulajdonos eggyé varázsolni lakása belső terét a teraszon található kerttel.

A csillagászati összegért megvásárolható lakások alapterülete sem lesz csekély: a kisebb 380 négyzetméter, míg a nagyobb 450 négyzetméterre rúg majd. Természetesen a lakásokhoz tartozó teraszokat csak a tulajdonosaik használhatják, azaz nem kell majd a szomszéddal közösködni semmiben. A privát teraszok nagysága egyébként a kisebb lakásnál 150, míg a nagyobb lakásnál 140 négyzetméteres lesz.

S bár a lakások belső berendezéséről nem publikáltak még képeket, azt lehet tudni, hogy a fehér szín lesz a domináns: Ban ugyanis fehér, padlótól a mennyezetig érő lakk szekrényt, fehér lakk íróasztalt tervezett a tulajdonosoknak.

A Cast Iron House 1882-ben épült, s jelenleg egyszerre lát el lakó- és irodaház funkciót. Az épület tetején magasodó penahouse-k értékesítése a jövő hónapban meg is kezdődik. De hogy kinek telik majd a sok-sok millió dolláros lakásokra az lehet, hogy csak hónapok, de lehet, hogy évek múlva derül ki, amikor már eladták a penthouse-okat.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások